sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Epäreiluja oletuksia

Välillä täytyy muistuttaa itseään siitä, että asuu Viro- eikä Tallinna-nimisessa maassa. Jos ovat Suomessa monet asiat keskittyneet kehä III:n sisäpuolelle, niin täällä pääkaupunkikeskeisyys on vielä monin verroin ilmeisempää.

Tämä on tullut taas mieleeni viime aikojen sanoma- ja aikakauslehtiä lukiessa. Valtakunnallisten lehtien, Eesti Päevalehden ja Postimehen uutisointia tutkaillessa tuntuu välillä, että ne ovat Tallinnan omia kaupunkilehtiä. Ihan kätevää täällä asuvalle, mutta aika vähän niistä on iloa toisaalla Virossa eläville.

Aikakauslehtien juttuja lukiessa täytyy välillä oikein pysähtyä ja tutustua tarkemmin, onko jutussa käsitelty asia/ihminen/ilmiö tallinnalainen vai jostakin muualta. Useimmiten ollaan Tallinnassa. Sitä vain ei ole kirjoitettu näkyviin. Jutussa voidaan mainita esimerkiksi, että jokin uusi ravintola on Kalamajan kaupunginosassa, mutta ei ole kerrottu, mistä kaupungista on kyse. Nähtävästi tallinnalaistoimittajilla on turhan usein päässään harhaluulo siitä, että kaikille lukijoille ovat ilman muuta selvänä vaikkapa pääkaupungin kaupunginosat.

Pääkaupunkikeskeisyys näkyy tietysti ihan silkassa asukasmäärässä. Virossa on 1,3 miljoonaa asukasta, joista 1.1.2010 asui Tallinnassa 406 000 ihmistä - suunnilleen kolmannes valtion asukkaista. Kyllähän se väistämättä aiheuttaa uutisoinnin painotuksen pääkaupunkiseutuun, mutta harmillista on, jos jonkin ilmiön ensimmäiseksi oletetaan olevan täällä. Vaikka maaseutu hiljenee, on siellä sentään vielä elämää.

Ei kommentteja:

Related Posts with Thumbnails