tiistai 20. heinäkuuta 2010

Marjapäivitys

No hö. Kun eilen selvisin torille mansikoiden hakuun, olikin helppo nähdä, että punaisten marjojen sesonki alkaa tältä kesältä olla ohi. Ehdin jo vähän säikähtää, että eikö mansikoita ole torilla enää lainkaan. Oli sentään, mutta huomattavasti vähemmän kuin vielä perjantaina.

Hinnatkin olivan sen mukaiset. Kun marjakilo vielä viime viikolla maksoi 40 - 45 kruunua, oli hinta nyt 60 - 65 kruunua (vähän yli 4 euroa). Ei auttanut itku markkinoilla. Minä en selviä talvesta ilman pakastemansikoita, joten ladoin tarvittavan määrän kruunuja tiskiin.

Ostin myös pienen purkin mustikoita, joita K:lle tänään tarjoillaan. Mukavaa aikaa tämä, kun toritiskit notkuvat kaikkea hyvää.

J on muuten tajunnut mansikkamaidon autuuden, kun lopulta tajusin sitä pojalle tarjota. Ensimmäinen mansikkamaitoannos (tietysti sokerin kera) oli sellainen elämys, että poika istui hiiskumatta tuolissaan puoli tuntia ja kauhoi annostaan hartaana. Sittemmin hän onkin pyytänyt mansikkamaitoa joka päivä.

Viime kesänä kirjoitin siitä, kuinka vesimelonit ovat täällä paljon kovempi juttu kuin Suomessa. Samaa olen ihmetellyt taas. En muista enää, kenen virolaisen tuttavan kanssa aiheesta vähän aikaa sitten juttelin, mutta hän selventi, että neuvostoaikana melonit olivat suunnilleen ainoa eksoottinen hedelmäherkku, jota tarjolla oli. Meloninviljelyä kun oli ihan Neuvostoliitossa itsessään. Juttukaverini kertoikin, että hänen mielestään entisen Neuvostoliiton alueella kasvatetut melonit ovat aivan eri makuisia ja paljon parempia kuin Etelä-Euroopasta tuodut. Tästä otin heti mission itselleni: täytyypä vertailla, onko esimerkiksi ukrainalaisissa ja espanjalaisissa meloneissa makueroa. Kattokaas kun kotiäidin pitää keksiä itselleen kaikkea jännää henkistä virikettä!

Lisäksi minun pitäisi lopultakin oppia muistamaan, mikä on meloni ja mikä arbuusi. Suomessa melonit ja arbuusit ovat kaikki olleet minulle meloneja. Täällä on pitänyt tajuta, että arbuusi on se iso vihreä pallo, jossa on punainen sisus ja meloneita sitten kaikki muut.

Eilen leikkasin omille ja naapuruston lapsille arbuusipaloja leikin oheen välipalaksi ja tarjoilin niitä sanoen, että tulkaapas lapset ottamaan melonia. Naapurin kolmevuotias tyttö muistutti minua: "Tädi S, see on arbuus."

2 kommenttia:

I kirjoitti...

Minun köppösen jääkaappi-pakastinyhdistelmä on pienimpiä koskaan näkemiäni (asuntovaunussakin on isompi), joten sinne ei mansikoita pakasteta. Ja kun ne on ulkomaisia.. eikun.. :) Täytyy myöntää, että en ole kertaakaan ostanut. Enkä mustikoita, ne näyttävät pelottavan isoilta, molemmat.
Näin raportoi Saksanmaalta jäsen I ja toivottaa mukavaa kesänjatkoa!

S kirjoitti...

Mannaryyni kyykyssä on saanut kilpailijan :D Ehkä voit pakastaa ihan muodon vuoksi vaikka 10 mansikkaa ja 15 mustikkaa ja laittaa ne sitten koristeeksi uudenvuoden booliin.

Related Posts with Thumbnails