torstai 22. heinäkuuta 2010

Telaketjut kolisevat

Virossa miehet tekevät miesten hommia ja naiset naisten hommia, tästähän olen aina silloin tällöin tainnut kirjoitella.

Mutta kyllä silti ällistyttää, kun Tallinnan kaupungin turisteille tarkoitetuilla nettisivuilla kerrotaan, kuinka "pienille tytöille sopiva kohde on Nukkemuseo" ja kuinka poikia varmasti kiinnostaa Energia avastuskeskus -niminen kohde (sellainen tiedekeskus-tyyppinen paikka).

Oi kun kiva, että meille tämä kerrotaan, olisinkin saattanut erehtyä viemään J:n nukkemuseoon.

Toinen esimerkki: pari päivää sitten oli Postimehessä juttu nuorten kesäleireistä. Tekstissä toimittaja ensin haastatteli naispuolisia leiriläisiä ja vaihtoi sitten jutun painopisteen poikiin sanoen, kuinka haastateltavana oli myös "vahvemman sukupuolen edustajia". Pieni asia periaatteessa, pari sanaa ja nekin tavallaan jutun kepeään tyyliin sopivat, mutta silti niin täysin turha sanavalinta. Kaiken kukkuraksi kirjoittava toimittaja oli nainen.

Tällaiset toisaalta harmittomat, kepeät heitot kertovat minusta aika hyvin siitä, kuinka syvällä yhteiskunnassa mies-nais-jaottelu täällä vielä on. Se on niin itsestäänselvää, että se lipsahtaa vielä asiallisiin nettisivuihin ja suuren sanomalehden tekstiin. Suomessa tuollaista ei taatusti näkisi ja hyvä niin. Heikompia astioita on jo ihan tarpeeksi.

3 kommenttia:

I kirjoitti...

Minua korpeaa myös kovasti jos vähänkään tekniikkaa tai luonnontieteitä liippaavat asiat suunnataan pojille, eikä tyttöjen oletetakaan olevan kiinnostuneita niistä. Ei kaikkien (lasten tai aikuisten) tarvitsekana olla kaikesta kiinnostunut, mutta jos ei anneta edes mahdollisuutta tutustua, niin vaikea sitä on jälkeenpäin rakentaa. Itse aktiviteetit pitäisi siis luonnollisesti rakentaa niin, että erilaisten ihmisten kiinnostus voisi herätä.
Hämmentävintä kuitenkin on, kun löytää itsestään ennakkoluuloja. "Sitten meillä olisi tämä teknisempi syväriaihe, joka tuskin teitä tyttöjä kiinnostaa.. eikun, anteeksi, otan takaisin.." Mistä näitä kumpuaa? :)

Terveisin hän, joka heittää palloa kuin tyttö. :D

Anonyymi kirjoitti...

Mieleeni tuli muisto lääkiksen ajoilta 80-luvulta: Ikivanhan imurini sähköpistoke vaati uusimista, joten menin kauppaan ja ostin uuden. Ruokapöydässä tuli sitten kurssikavereiden kanssa puheeksi, että aioin vaihtaa pistokkeen itse illalla. Heti 3-4 urosta ilmoitti kauhuissaan, että eikö olisikin parempi, että joku heistä tekisi sen. Arvaa harmittiko...
T-täti

S kirjoitti...

I, aamen. Ja nuo omat piilossa olevat asenteet ovat niin totta. Välillä huomaa tuskailevansa, että eikö tätä nyt voisi joku mies tehdä tms. märinää ja kun sitten pysähtyy miettimään, niin voi todeta, että öö, mikä tässä oli sellaista, mitä nainen ei voisi tehdä.

T, voih, alfamiesten kauhunhetket :D

Related Posts with Thumbnails