keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Kurkistus keittiöön

Kesävieraidemme kanssa lähdimme tänään kulttuuriekskursiolle kohti vanhankaupungin Kiek in de kök -tornia, joka on vastikään saatu kunnostettua. Viime kesänä kävimme tornin juurella ihmettelemässä suljettuja ovia, mutta nyt päästiin sisälle asti.

Koska nyt laiskottaa ja nukuttaa, en ala selvittämään hauskannimisen tornin historiaa sen tarkemmin. Kaiken oleellisen löydätte tornin nettisivuilta.

Sanon vain, että jos Tallinnassa tulette käymään, suosittelen mieluusti tornia käyntikohteeksi, jos historia vähänkään kiinnostaa. Ja vaikkei kiinnostaisikaan, kuusikerroksinen torni on vänkä paikka ihan vain rakennuksena. Ylimmässä kerroksessa on kahvila, josta on komeat näkymät joka puolelle kaupunkia, ja kahvilan katossa roikkuu ehkä omituisin kello, jonka olen koskaan nähnyt. Olipa kahvilakerrokseen rakennettu yleisövessakin, jonne kovin suuren ihmisen voi olla hieman tukala mennä.

Tornivierailu käy myös pienestä kuntoilusta varsinkin silloin, jos kantaa sylissään puolivuotiasta lasta. Yläkerrokseen mennessä oli jo hiki. Kuten valitettavasti niin monet historialliset kohteet, tämäkään paikka ei millään sovi liikuntarajoitteisille ihmisille. Hissit kun olivat aika harvinaisia 1400-luvulla rakennetuissa puolustustorneissa (vaikka Asterixissa olikin egyptiläinen hissinrakentaja Otis). Sen sijaan jos ahtaissa kierreportaissa kikkailu ei kiinnosta tai ei ole mahdollista, pääsee tornin juurelta myös bastionikävelyille, eli tutustumisretkille vanhankaupungin alla kulkeviin tunneleihin. Niistäkin tietoa tuolla em. nettisivulla.

Minut tämä nähtävyys yllätti iloisesti tyylikkäällä ja napakalla toteutuksellaan. Kaikkiaan mukava yhdistelmä vanhaa ja uutta. Käykäähän!

 


Hassut puukengät.

 


Tämä pienoismalli oli ehkä paras ja havainnollisin näkemäni esitys siitä, millainen Tallinnan vanhankaupungin muuristo ja tornisto on joskus ollut. Oikealla museo-opas, joka meni ihan pähkinöiksi nähdessään K:n. Sama tapahtui kerrosta alempana toisen opastädin kanssa.

 


Kiek in de kök on tuo oikeanpuoleinen torni. Kuvaaminen oli tänään vähän hankalaa, kun neiti K oli koko ajan toisella käsivarrella.


Posted by Picasa

Ei kommentteja:

Related Posts with Thumbnails