sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Pikkunörtti

Muistan täsmälleen hetken, kun käytin internetiä ensimmäisen kerran. Vuosi taisi olla 1997 ja ensimmäinen nettisivu, jolle menin, oli MTV3:n sivu. Paikka oli lukioni atk-luokka ja sen oikean laidan viimeinen tietokone.

Ensimmäisen sähköpostini kirjoitin vuonna 1998. Sillä tiellä ollaan, ja kuten kaikki hyvin tietävät, tietotekniikka on mennyt reilussa vuosikymmenessä sellaisen loikan eteenpäin, että päässä huimaa.

Minulle tietokoneen ja muiden teknisten vempaiden käyttö on melko luontevaa, mutta kuinka luontevaa se mahtaakaan olla lapsilleni. Sitä oli pakko pohtia toissapäivänä, kun tajusin J:n osaavan käyttää kannettavan tietokoneeni kosketushiirtä.

Tein aamusiivouksia ja J katsoi sillä aikaa YouTubesta italiankielistä Barbapapaa (kyllä, tietokone on meillä lapsenvahtina, antaa tulla raipaniskuja huonolle äidille). Barba-jaksot ovat yleensä noin viisi minuuttia pitkiä, eli minä olen käynyt niitä välillä vaihtamassa uuteen, kun edellinen loppuu.

Yhtäkkiä havahduin siihen, että en ole hetkeen käynyt koneella, mutta aina siellä vain kuului Barbapapa pyörivän. Aloin sivusilmällä seurata tilannetta ja tosiaan, J käytteli sujuvasti touchpad-hiirtä ja sen alla olevaa nappia, jolla klikataan. Oli hän aiemminkin hiirtä hipelöinyt, mutta nyt pojalle oli valjennut näytön kursorin liikkeen ja käden liikkeen vaikutus toisiinsa.

Näin kai tenavat oppivat, mutta on se silti aika hurjaa!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meillä esikoinen on käyttänyt konetta ainakin pari vuotta itsenäisesti. Oppi ihan huomaamatta, kun pidin poikaa sylissä, kun tein omia töitäni koneen ääressä. Nyt pikkusisko opettelee seuraamalla isoveljeä.
Ajatella. Siitä on 20 vuotta, kun Windows 3.0 julkaistiin ja pc:tkin siirtyivät hiiri-aikaan, muistelee P.

S kirjoitti...

Minä luin äsken iPadilta yhtä varta vasten sille tehtyä lehtyä enkä meinannut saada henkeä vedettyä ällistykseltäni. On aika erilaista lehdenlukua. Mitähän kaikkea nämä meidän tenavat vielä elämässään näkevät ja kokevat näiden tietokonevärkkien myötä!

Related Posts with Thumbnails