sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Hakaristi liukumäessä

Vietin aamupäivää lasten kanssa isossa leikkipuistossa ja mietin siellä ilmiötä, joka tuntuu toistuvan kaikkialla, ei vain Virossa.

Se on se, että on jotenkin liikuttavaa, että teini-ikäiset usein viettävät aikaansa notkumalla lasten leikkipaikoilla. Istutaan juttelemassa kiipeilytelineen päällä, tuupitaan kavereita muka-kiusaa tehden alas liukumäestä yms. Ja sitten jossakin kohtaa kaivetaan esiin musta tussi ja kirjoitetaan tolpan kylkeen "Masa oli täällä" tai "M + V = true love".

Nuoriso varmaan vastaisi tähän, että he notkuvat leikkipaikoilla sen takia, kun ei ole mitään muuta paikkaa, mihin mennä (mikä muuten on minusta aina nuorison ongelma riippumatta siitä, kuinka suurella paikkakunnalla ollaan). Ehkä se on niinkin, mutta luulen, että aikuisuuden kynnyksellä horjuvat sielut haluavat vielä viettää hetken aikaansa keinuhevosen lähettyvillä. Myöhemmin ei enää kehtaisi (paitsi tietysti sitten, kun on omia lapsia).

Mutta sen sotkemisen voisi jättää. Tänäänkin muutoin hienolla leikkipaikalla oli harmillista katsoa komeita leikkitelineitä, jotka olivat kauttaaltaan kirjoiteltu täyteen jos jonkinlaista viestiä. Oli edellä mainitun kaltaisia seinäkirjoittelun klassikkoja, mutta myös nettiosoitteita, puhelinnumeroita ja paljon sellaista, mitä en ymmärtänyt, kun joukossa oli myös kyrilisin aakkosin tehtyjä merkintöjä.

Erityisen surkuhupaisilta tuntuivat lukuisat hakaristit kiipeilytelineissä. Viesti saattaa mennä leikkipaikan pääasialliselta käyttäjäkunnalta vähän ohi. Mutta onhan se varmaan jonkun mielestä tosi rankkaa ja kantaaottavaa piirtää illan hämärässä hakaristi leikkijunan kylkeen.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tapahtui Lahdessa: Arttu 3v. näki leikkipuiston kiipeilytelineessä piirretyn "kirkkoveneen" ja sanoi papalle sen tarkoittavan: "että tässä laitteessa ei saa pitää silmiä kiinni".
Voivat siis joskus olla myös opettavaisia nuo töhryt.

mamma

Anonyymi kirjoitti...

Tuli mieleeni semmoinenkin syy leikkipusitoissa maleksimiseen ja etenkin niiden tuhrimiseen, että se on tavallaan myös irtiottoa lapsuudesta, tuhotaan sitä lapsuuden maailmaa, koska halutaan irrottautua siitä.

Minua ärsyttää kaikkein eniten se, että teinit roskaavat, jättävät karkkipapereita ym. puistoihin. Ja törkeintä on tupakantumppien viskely ympäriinsä. Niitä kun pieni kansalainen maistelee, se on pahimmillaan lääkärikeikka.

Viime syksynä meidän puistossa tehtiin empiiristä tutkimusta siitä, montako äiti-lapsi -seuruetta tarvitaan häätämään nuorisojoullo leikkipuistosta. Kuusi ei riittänyt, eikä edes imettävä maikka ;)

Väikis

Anonyymi kirjoitti...

Sattuipas, kun juuri eilen illalla harmittelin töhryjä. Aurinkoisella ilmalla olin ottanut leikkipuistossa valokuvia eikä siellä paikan päällä sotkut ollenkaan häirinneet. Mutta kotona huomasin, että tietysti juuri veikeimmän ilmeen kuvassa lukee lapsen vieressä "Tuukka on homo". Olkoon otos siis samalla ajan kuva -dokumentti. Mutta mummille en sitä viitsi lähettää :)

S kirjoitti...

mamma, aivan loistava! :D

Väikis, varmasti siinä on kyse tuostakin. Ja kyllä, roskaaminen raivostuttaa kaikkialla eikä vähiten leikkipuistossa. Sitä ei meinaa käsittää siksikään, kun usein ihan muutaman metrin päässä on roskis.

Vaan olihan kovapäinen porukka teidän puistossa!

Anonyymi, ajan kuva todellakin!

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymille: Muistelen, kun itseni piti aikoinaan ottaa edustavia kuvia itsestäni eri puolilla Turkua. Jollakin mäellä (en häpeäkseni muista millä) menimme kauniin äiti-lapsi -patsaan äärelle ottamaan kuvia. Ja varsin onnistuneita niistä tulikin, mutta patsaan graffitien vuoksi e.o. tarkoitukseen käyttökelvottomia. Siinä sitten fotoshopattiin pois graffiti poikineen ja todettiin, että kaikkia ei tohdi poistaa, muten näyttää epäaidolta. Poistettiin siis vain pahimmat ja siitä sitten painoon. Vieläkin hiukan huvittaa.
T-täti

Related Posts with Thumbnails