torstai 24. helmikuuta 2011

Andrus, voi ei!


No niin, virolaiset hiihtofanit voivatkin sitten lopettaa Oslon MM-hiihtojen seuraamisen ennen kuin ne alkavatkaan. Viron hiihdon grand old man (mikä tällä kertaa ei ole liioiteltua sanoa) Andrus Veerpalu joutui alistumaan huonolle tuurille ja tunnustamaan tosiasiat: flunssa vei mahdollisuudet osallistua kisoihin ja samalla saattoikin lyödä omalla yli 20 vuotta kestäneellä hiihtäjänuralla pillit pussiin.

Veerpalun flunssa oli varmaan tämän viikon seuratuin tauti tässä maassa. Kuumeen nousua ja lääkityksen aloittamista seurattiin lehdistössä huolellisesti. Ei auttanut mikään, ja tietysti on harmi, että komea ura loppui näin tylsästi.

Tätä kirjoittaessa on Postimees-lehden verkkosivuilla asiaa koskevassa uutisessa reilusti yli 200 kommenttia, jossa virolaiset kiittelevät idoliaan. Kommenteissa näkyy jälleen se suuri kunnioitus ja hartaus, miten virolaiset harvoihin olympiavoittajiinsa ja todella menestyneisiin urheilijoihinsa suhtautuvat. En osaa edes oikein kuvitella, kenestä suomalaisesta parin viime vuosikymmenen huippu-urheilijasta voitaisiin kirjoittaa samanlaisin tunnelatauksin kuin Veerpalusta täällä.

Nyt alkavat Virosta todella huippuluokan urheilijat olla vähissä. Kaksi parasta hiihtäjää, Veerpalu ja Kristina Smigun-Vähi, ovat lopettaneet, samoin soutaja Jüri Jaanson. Yleisurheilun puolella on pari varsin hyvää kymmenottelijaa (Mikk Pahapill ja Andres Raja), mutta eivät hekään vielä aivan maailman kärjessä ole. Markko Märtinin kaltaisia rallikuskejakaan ei ole. Jelena Glebova on kelpo taitoluistelija ja Ksenija Balta hyvä pituushyppääjä, mutta kaikki nämä urheiljat ovat vielä kaukana kansallissankarin tittelistä. Eikä siihen asemaan taida Virossa päästä muilla lajeilla kuin yleisurheilulla tai hiihdolla. Siinä mielessä täkäläinen urheilukulttuuri on kovin samankaltainen Suomen kanssa.

Maailman tasolla kaikkein kovin nimi virolainen urheilija lienee tällä hetkellä tenniksenpelaaja Kaia Kanepi, joka on ATP-listalla sijalla 16. Se on itse asiassa aivan tolkuttoman hyvä saavutus.

Ja ainahan voi seurata virolaisen ammattisumopainija Baruton otteita Japanissa. Hän on tällä hetkellä lajinsa aivan ehdotonta huippua. Paitsi että eikös siellä ammattisumossakin ollut joku lahjusskandaali...

Oli miten oli, Virossa lienee urheilun saralla odotettavissa hieman laihemmat menestysvuodet. Mutta kuten kaikki valmentajat joka puolella maailmaa sanovat, "junioripuolella on muutama tosi lupaava tapaus". Jäämme odottamaan.

(kuva on täältä)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos katsauksesta Viron urheiluun. Itse seuraan Viron urheilua lähinnä tiedotusvälineiden kautta ja olen antanut itselleni kertoa, että vuoden 2010 Viron paras urheilija oli
miekkailija Nikolai Novosjolov. Hän voitti mm-kultaa kalvasta. Mutta, niikuin kirjoitit, kansallissankariksi pääsee Virossa(tai Suomessa) hiidossa tai yleisurheilussa. Kiitos vielä kerran mukavista blogipäivityksistä. Niitä ihan odottaa. T: Tomi-Antti

Anneli kirjoitti...

Ei ole syytä unohtaa Gerli Liinamäe'a, joka voitti Viron mestaruuden taitoluistelussa joulukuussa 2010 ja ensimmäisissä EM-kisoissaan sijoittui sijalle 13. Gerli ei valitettavasti tullut vielä valituksi aikuisten MM-kisoihin.

Anonyymi kirjoitti...

Aion kaikesta huolimatta osallistua kisaveikkaukseen ja heitän, että
a) 13,72
b) 2
c) miesten 4x 100 metrin viesti

Väikis,
joka luottaa tälläkin kertaa voittoon ja lähteen lääkitsemään itseään miähen saamilla kisaveikkauspalkinnoilla

S kirjoitti...

Tomi-Antti, kiitos hyvästä huomiosta! Tottahan olisi vuoden urheilija pitänyt mainita. Mutta taisi minulle käydä minulle kuten monille muillekin: kun ei ollut täkäläisistä massalajeista kyse, niin unohdin koko asian. Vaan on syytä pitää mielessä, että miekkailukin on täällä varsin kovalla tasolla.

Samoin Annelille kiitos tähdellisestä havainnosta! Oli melkoinen paukku, että Liinamäe Glebovan voitti. Ehkä Gerlille vielä parempi, että ei mene MM-kisoihin, aikaa kyllä on. Glebova on tämän kauden heikohkosta menestyksestä huolimatta varsin näkyvä urheilijakasvo, ja hänen kasvonsa koristavat monia mainoksia.

Ja menin unohtamaan listasta kovat yleisurheilunimet, kiekonheittäjät Gerd Kanterin ja Aleksander Tammertin. Kanter on tietenkin hiihtäjien lisäksi niitä viime aikojen kiistattomia täkäläisiä kansallissankareita.

Väikis, tästä oma-aloitteisuudesta mun kyllä tarttee jotenkin sinut palkita! Kaikki veikkauksesi olivat todella vakuuttavia :D

Related Posts with Thumbnails