keskiviikko 17. elokuuta 2011

Ekaa kertaa suomalainen

Piilaakson kansallisuuksien kirjossa hyvin tavallinen keskustelunavaus on kysymys siitä, mistä päin ihminen on kotoisin.

Mikäli kysymyksistä voi jotakin päätellä, Suomea ei täällä juuri tunneta. Minua veikataan kaikkein eniten hollantilaiseksi, norjalaiseksi ja joskus myös saksalaiseksi. Olen oikeastaan hämmästynyt siitä, miten usein veikkaus osuu Norjaan. Minusta vuonomaa ei ole täällä mitenkään enemmän tunnetumpi kuin Suomi. Liittyyköhän Norja täkäläisillä jotenkin epämääräiseen pohjoisuuteen ja blondiuteen?

Pari päivää sitten kohtasin ensimmäisen kerran ihmisen, joka kysyi, olenko suomalainen. Ihmettelin, mistä hän arvasi. Kysyjä oli kirjastonhoitaja, joka päätteli kansallisuuteni nimestäni. Hän oli kotoisin pohjoisessa USA:ssa sijaitsevasta Michiganin osavaltiosta, jossa on paljon suomalaisia siirtolaisia. Sieltä hänelle olivat tulleet tutuksi myös suomalaiset nimet.

Silti kaikkein tunnetuimmat suomalaiset Piilaaksossa tällä hetkellä ovat vihaiset linnut. Angry Birds -peli on nyt joka paikassa, ja kaupat pursuavat AB-oheistuotteita. Hyvä linnuille, hyvä Espoon ideanikkareille, hyvä suomalaiselle peliteollisuudelle. Fly, Birds, Fly! *krää-krä-krä-krää-krä*

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Juu, Michiganissa tosiaan on paljon suomalaisia. Pikkuveljeni tutustui siellä kerran baarissa herraan, jonka nimi - ihan oikeasti - oli James Koskenkorva! T: T Jäkestä

Anonyymi kirjoitti...

Jänskää. Tuohon heikosti liittyen käydessäni Frank Lloyd-Wrightin talvikämpällä Arizonassa täti kirjakaupassa arveli, että olen Britti. Se olisi ollut selvästi se "ok, ihan kiva" kansallisuus. Kuullessaan, että olen Suomesta hän alkoi vertailemaan suuria arkkitehtejä kautta aikain ja kuulemma suomalaiset ovat siellä ihan kärjessä FLW:n kanssa. Täti tiesi myös sen, että Raumalla on yksi maailmanperintökohde ja haluaisi joskus nähdä sen....hassua kyl...

S kirjoitti...

T, mahtavaa! :D

Anonyymi, kappas, siinä oli jo hyvin edistynyttä tietämystä. Ketään lähimainkaan Suomesta noin paljon tietävää ei ole vielä tullut täällä vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

Nythän olisi Anonyymin kirjakaupan tädillä toinenkin kohde Suomessa vierailtavaksi, kun voisi käydä ihailemassa Frank Lloyd-Wrightin pojanpojan Eric Lloyd-Wrightin luomusta Heinolassa. No okei, vasta sauna on valmiina, mutta onhan sekin alku. Nostan hattua Sipe Santapukille kunnianhimoisesta suunnitelmasta! T: T Jäkestä

U kirjoitti...

Kun kerroin Los Angelesissa Paramountin elokuvastudion ovivahdille olevani suomalainen, hän heitti heti "terve terve". Hän kuulemma käy suomalaisten klubilla ja tuntee Los Angelesissa asuvia suomalaisia prätkäharrastajia. Kun käskin sanoa terveisiä lähtiessäni, hän vielä huikkasi perään "kiitos". Psykedeelistä.

S kirjoitti...

T, kiitän tästä tiedonjyväsestä! Ehkä te kommentoijat voisitte alkaa pitää meille tänne jotakin Suomi-uutiskirjettä, niin pysyttäisiin kärryillä kiinnostavista asioista :)

U, no just, toi on niin tota! Sulla oli aika mainioita Suomi-kohtaamisia reissulla, kun oli se soitinkauppiaskin.

madjaaarienmailla kirjoitti...

Enpä ole minäkään juuri koskaan suomalainen, mutta olen ajatellut, että Suomi on niin pieni ja huonosti tunnettu maailmalla, ettei siksi osata veikatakaan.

Yleisimmin olen venäläinen, puolalainen tai mikä vaan itäeurooppalainen (täällä on luultu mm bulgaariksi, tsekiksi, slovakiksi ja sloveeniksi sekä aika usein myös unkarilaiseksi, koska unkarilaisten rikkaan geeniperimän ansiosta täällä on ihan kaiken näköistä porukkaa.) Lähimmäksi menee "joku nordic".

En muista mainitsinko joskus kun olitte vielä Tallinnassa, että Virossa, lähinnä siis Tallinnassa käydessäni minua puhutellaan AINA venäjäksi. Joten ehkä mussa jotain slaavilaista sitten on (joku on sanonut että kasvojen muoto, itse veikkaan että pukeutuminen tekee paljon, vapaa-ajalla tykkään käyttää hameita ja korkkareita).

Se on kyllä ihmeellistä miten yllättäviä asioita Suomesta voidaan maailmalla tietää. Täällä aina kun kuullaan, että ah, olet Suomesta, aletaan siteerata Kalevalaa ja puhua Väinämöisestä, on nimittäin pakollista luettavaa Unkarissa!

S kirjoitti...

Hee, tuopa onkin hauska, että sinulle Virossa jutellaan venäjäksi! Minulle ei ole käynyt niin ikinä, mutta taidankin olla tyyliltäni hyvin kaukana venäläisestä, vaikka korkkareita ja hameita käytänkin.

Vaude, Unkarissa tunnetaan tuollaiset! Veikkaan, että keskiverto suomalainen ei osaisi sanoa unkarilaisten eepoksista mitään.

Related Posts with Thumbnails