keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Nuohoojan nappi vain muistoksi jäi

Meillä kävi muutama päivä sitten nuohooja. Sama korstnapühkija on käynyt meillä jo monta kertaa.

Nokikolari kiersi kaikki taloyhtiön asunnot. Naapuri oli livauttanut hänelle tiedon, että meidän perheessämme vietettiin nuohouspäivänä synttäreitä.


Yllätys olikin iloinen, kun nuohooja pudotti onnitteluksi käteeni Tallinnan (tai ehkä se on Viron kaikkien, en ole varma) nuohoojien napin. Se oli kuulemma aivan uusi, kesäkuun alussa käyttöön otettu nööp.

Napin keskellä on nuohoojien perinteinen iso hattu, jonka taustalla on harja ja lapio (näille on ammattikielessä varmasti jokin virallisempi nimi). Napin yläosassa on Viron vaakuna.

Nuohoojan ammattiin on aina liittynyt jonkinlaista jännittävyyttä ja romantiikkaa, ja tuntuu, että täällä Tallinnassa nuohoojat ovat erityisen arvossaan. Heillähän on täällä oma patsaskin.

Ja jos sattuu kävelemään Vapauden aukion lähellä olevan Kaarli puiesteen alikulun läpi, kannattaa hidastaa tahtia ja katsella tunnelissa olevaa valokuvanäyttelyä Tallinnan nokikolareista. Siellä on hienoja kuvia mustista herroista vanhankaupungin kattojen yllä.


5 kommenttia:

Tiina Linkama kirjoitti...

Nuohoojat ovat myös onnen symboleita! Kun me menimme naimisiin Virossa oli tietämättämme Laitsen linnalle tilattu nokikolari, pikimustana vaatteiltaan ja kasvoiltaan ja käsiltään - vain yksi nappi kiilteli puvussa kultaisena. Sitä nappia piti sitten hieraista onnen takaamiseksi.

Sen jälkeen nokikolari halasi minua - olin niin pöllämystynyt, etten osannut valkoisessa hääpuvussani edes pelästyä saati kaihtaa mustan nokisen miehen syleilyä. Muut sen sijaan huudahtelivat asiaankuuluvasti - mikä oli jutun juju. Miehen nokikolarikuteet ja kädet ja kasvot oli värjätty jollain tarttumattomalla mönjällä ja minun valkea koskemattomuuteni pysyi puhtaana.

En koko aikana ymmärtänyt mistä kyse oli, vasta vuosi pari myöhemmin selvisi tämä häät + nokikolari = onnea -kuvio.

Anonyymi kirjoitti...

Myös Mauri Kunnaksen Koiramen lapset kaupungissa -teoksessa mainitaan nokikolarien onnea tuova vaikutus: Possu säikähtää nokikolaria, mutta teksti toteaa "Ei taida possu tietää, että nokisutarin näkeminen tuo onnea" (tai jotain sen suuntaista).

Herttaista palvelua Tallinnassa!!

Tampereelta, Väikis

Anonyymi kirjoitti...

1.06.2012 oli Tallinnassa nokikolarien paraati. Samaan aikaan kun juhlittiin Tallinnan vanhankaupunkin päiviä. Kuvia virolaisista nokikolareista voi kahtoa tästa nettisivulta:
http://talkor.ee/index.php?page=255

R

S kirjoitti...

R, kiitos tiedosta ja linkistä! Nappi lienee julkistettu juuri tuolla paraatissa.

S kirjoitti...

Väikis, niinpä muuten onkin! Täytyykin muistuttaa omia tenavia tästä.

Related Posts with Thumbnails