perjantai 18. heinäkuuta 2008

Matkustamisen riemuja ja ajatuksia lapsiperheen palvelusta

J ja minä olemme tällä hetkellä Suomessa. Matka pojan kanssa sujui taas mainiosti. Helsingistä lähteneeseen junaan emme tällä kertaa saaneet perhehyttiä, mutta onnistui se matkaaminen ja imetys ihan tavallisessakin junan penkissä. Koska en ole aiemmin miettinyt, onko junissa lasten hoitopöytää, niin asiaa piti oikein konnarilta tiedustella. Olihan sellainen, invavessassa. Vaipanvaihto onnistui siellä mainiosti. Sanotaan VR:stä mitä sanotaan, mutta kyllä esim. IC-junissa on aivan kelvollista matkata lapsen kanssa.

Jos joku harkitsee kantavansa lasta Tallinkin Helsingin terminaalissa turvakaukalossa, niin voi saman tien lopettaa sen harkinnan. Koska reissuumme sisältyy automatkailua, oli pakko ottaa kaukalo mukaan. Sen kantaminen on lyhyilläkin matkoilla aivan vihoviimeistä hommaa ja kulminoitui Länsisatamaan, jossa laivasta poistuessa saa kävellä melkoisesti, ennen kuin on terminaalissa. Eilen aamuna olikin sitten joka paikka kipeä lapsen rahtaamisesta. Voi voi ja ruikun ruikun, mutta totuus on, että kuuppa on tarkoitettu autoon, ei kannettavaksi. Kunhan J osaa istua, niin sitten siirryn tyystin kantorepun käyttäjäksi. Kantoliina on mielestäni näin kesäaikaan liian kuuma.

Takaisin Tallinnaan mennessä en edes harkitse Tallinkia, vaan hyppäämme J:n kanssa Nordic Jet Lineen, jonka terminaalissa kävelyä ei ole juuri mitään. NJL:lle pisteet myös siitä, että siellä on aina lapsiperheille varatut pöydät, joihin henkilökunta (joista alkaa jo tulla tuttuja...) ystävällisesti perhematkaajat heti laivan ovelta ohjaa. Lastenhoitotila löytyy lukitun oven takaa, joten ei tartte pelätä, että hoitopöydällä on suomalaisturistin oksennusta.

Hyvän lastenhoitohuoneen suunnittelu julkisiin tiloihin näkyy olevan kovin haastavaa hommaa, sillä hyvin toimivaa vaipanvaihtopaikkaa ei kovin usein löydy. Ehkä paras tähän mennessä kohtaamistani vaippapisteistä oli eilen Lempäälän riistokapitalismikeskus Ideaparkissa, jossa kerrankin oli reilusti iso hoitohuone ja kunnolla pöytätilaa.

Jaahans, äitiys alkaa kehittyä jo kovin tiedostavaan ja märisevään vaiheeseen... Saahan sen vaipan vaihdettua sylissäkin.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lastenhoitohommissa ja varsinkin turvakaukaloa kantaessa hauis kasvaa kummasti. Peruskotijumppaa onkin nostella lasta yhdellä kädellä muutama kerta päivässä, tämähän tapahtuu esim. pepunpesussa. Ja kas, kun lapsi kasvaa, lisääntyy jumpan rasitus kummasti. On todennut P sekä V, nyt noin 13 kg.
Ja lapsen mukana alkaa tiedostaa ympäristön epäkohtia. Eihän täällä oikein mikään ole mitoitettu lasten eikä vanhusten mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Totta turiset, joka päivä toivon L:n oppivan pian potalle. Vaikka L painaa vain 10 kg, ei pepun pesu yhdellä kädellä kannatellen ole mukavaa hauiksille eikä lapselle.

Hain kerran Tallinnasta tullessani vuokralle turvakaukalon Helsingin liikenneturvallisuusyhdistyksestä. En jaksanut raahata vaunujen yms roippeiden lisäksi vielä sitä S:n mainitsemaa kaukaloa Tallinnasta asti. Vaunuttelin satamasta toimistolle Töölöön ja sieltä taksilla eteenpäin. http://www.hely.fi/

T: S2 :)

Anonyymi kirjoitti...

Vielä kun oppisi kantamaan lasta kummallakin kädellä! Minä olen oikeakätisyydestäni huolimatta lapsenhoidossa niin vasuri, että J roikkuu aina vasemmalla käsivarrellani. Jos koetan vaihtaa oikeaan, niin puren kieleeni. Pakotin itseni oppimaan käyttämään tietokoneen hiirtä kummallakin kädellä, joten kai tämänkin pitäisi onnistua. lnxihpt

Kiitos, S2, vuokravinkistä!

-S

Anonyymi kirjoitti...

Oikeakätinen kantaa lasta luonnostaan vasemmalla kädellä, koska oikealla tehdään ne hienomotoriset hommat kuten pepun pesu, nenän niistäminen, syöttäminen - niin lapsen kuin itsensäkin syöttäminen - ja niin edelleen. Lopputuloksena ainakin meikäläisellä vasemman käsivarren lihakset ovat kehittyneet selvästi oikeaa kättä enemmän. Niinpä hauisvääntö pojan kanssa onnistuu kummasti jo kymmenen sarjoissa, hyvää jumppaa vaipanvaihdon yhteydessä. Paitsi, että V on opettelemassa pois vaipoista. Viimeinkin. P

Related Posts with Thumbnails