maanantai 19. tammikuuta 2009

Kartanoaiheinen linkkivinkki

Tiesin Viron kartanoista suunnilleen sen verran, että niitä on ja että jotkut ovat hyvässä kunnossa ja jotkut surkeassa.

Siksi oli ällistys, kun löysin todella kattavan nettisivun, www.mois.ee, joka esittelee Viron värikästä kartanohistoriaa ja sen nykytilaa. Sivustolla on hurjasti kartanotietoutta viroksi, mutta aika paljon myös englanniksi, suomeksi ja saksaksi.

Kun miettii, missä päin Viroa olisi hauska käydä, voi yhdeksi tavoitteeksi ottaa kiinnostavien kartanoiden bongaamisen. Tästä lomareissua suunnittelemaan!

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Magnificent ceilings?

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpä kartanoita tosiaan piisaa! Olen muutamia nähnyt ulkoa ja joissain käynyt sisällä, ja kunto voi olla tosiaan varsin monenlainen. Pari vuotta sitten olin miellyttävässä konverentsissa Taageperan kartanossa, jonka tornista näkyi hyvällä säällä Latviaan asti ja jonka liepeillä on syntynyt Ella Murrik eli Hella Wuolijoki.Taagepera oli selvinnyt hyvässä kunnossa vaikeista vuosista paljolti siksi, että sitä oli käytetty keuhkoparantolana. Nyt kartano kokouspalveluineen oli kaikin puolin tyylikäs, mutta yksi epäkartanomainen yksityiskohta sieltä löytyi: kartanon puolesta tarjottiin iltaohjelmaksi idamaista tantsua. Sitä ei siis kuitenkaan tälle porukalle tilattu.

S kirjoitti...

Anon 1: Ehdottomasti! Ja joissakin paikoissa myös impressive ruins ynnä beautiful gardens. (lukijat, tämä menee osastoon sisäpiirin huumori, pahoittelen)

Anon 2: Hyvä vinkki tuo Taagepera, pistetäänpä korvan taa. Kyllähän Virossakin tietysti aika idässä ollaan, että ehkä se tantsu on jotenkin perusteltu...

Anonyymi kirjoitti...

Aika komeaksi ovat eräät tuttavamme saaneet Eiveren kartanon Paiden lähellä. Sieltä meinaan on kotoisin meidän kummallinen Veijo Hietalaa muistuttava koiramme(kiitos vaan vinkistä S:). Seurasin rakennusvaiheesta kertovaa kartanon emännän kirjoittamaa päiväkirjaa ja lähtökohdat olivat todella haasteelliset. Nyt on kartano kuosissaan ja näyttää ihan mahtavalle. Käymäänkin sinne on kutsuttu, kun vaan ehtis. On nääs täälläkin tätä tilusten "pientä" laittoa.

Anonyymi kirjoitti...

Taageperasta sen verran, että olimme varanneet joulunvieton sieltä. Edellisellä viikolla varmistin, vastaus kaikki ok. Piti lähteä sinne tiistaina, maanantaina tuli sähköpostia, muuten kaikki ok. mutta ravintolamme on suljettu maaliskuuhun 2009 saakka. Olisivat järjestäneen 'jotakin purtavaa' mutta ei tarvinnut, meille. Se siitä luotettavuudesta.
Suomalainen Tallinnassa.

S kirjoitti...

Anon 1: Tosiaan, Veijokin on kartanosta kotoisin! :) Kyllä noissa kartanoiden laittamisessa on hirveästi hommaa, mutta hienoa, että tekijöitä on löytynyt.

Anon 2: Auts, olipas Taageperalta erittäin huono suoritus. Varsinainen asiakaspalvelukukkanen. Hyvä tietää.

T kirjoitti...

Minä pääsen töiden merkeissä lähipäivinä tuonne: http://www.sakumois.ee/en/saku-manor-354944850318

Related Posts with Thumbnails