torstai 18. kesäkuuta 2009

Elämää juoksuhaudoissa Hiidenmaalla ja muita elämyksiä

Hei vaan hei te noin puolitoista lukijaani, jotka ehkä muistatte tämän blogin olemassaolon. Arveluni kirjoitustahdin hiipumisesta kesän myötä osuivat erittäin oikeaan, mutta en kyllä ajatellut, että ihan näin verkkaiseksi menee. No, välillä näin.

Edellisen postauksen jälkeen olemme J:n kanssa olleet enemmän tien päällä kuin kotona. Kesäkuun alussa lähdimme Norjaan juhlimaan häitä. Sitten olimme muutaman päivän kotona ja matkasimme kesän ensimmäisten vieraidemme kanssa kohti Hiidenmaata. Tämän päivän olemme olleet kotona, mutta huomenna jo hyppäämmekin laivaan kohti juhannuksen viettoa Suomessa.

Norjan-reissu sujui J:n kanssa erinomaisesti. Lentämisestä heppu ei ollut moksiskaan, ja paikan päällä J touhusi hyväntuulisena kuten aina. Matkalla J maistoi elämänsä ensimmäistä kertaa mm. ranskanperunoita ja sekä norjalaista ruskeaa juustoa.

Matkamme Hiidenmaalle alkoi ensin mantereen puolelta Haapsalusta, jossa yövyimme J:n tädin ja kahden serkun kanssa. Saapumispäivä Haapsaluun oli jääkylmä, ja piispanlinnan raunioita ihmetellessä olisi oikeasti saanut olla lapaset kädessä ja pitkät kalsarit jalassa. Linnoituksen kummitus, valkea daami, ei suostunut näyttäytymään.

Majapaikassamme Spa Laineessa oli kotoinen tunnelma, kun suomalaiset eläkeläiset lukivat Hesaria ja tanssahtelivat parketilla samalla kun kaiuttimista soi Elämää juoksuhaudoissa. Pakko tunnustaa, että vaikka paikka oli ihan ok, en ehkä kuitenkaan olisi siellä kovin montaa päivää.

Haapsalussa ihailtiin upeaa rautatieasemaa, joka oli aikanaan rakennettu tsaarin vierailuja varten. Mikä hienon hieno, valokuvauksellinen rakennus! Ei ollut vaikeaa kuvitella naisia pitkissä hameissaan ja päivänvarjoissaan laskeutumassa junavaunusta laiturille. Ihme, jos asemaa ei ole käytetty jossakin elokuvassa. Kuvia koetan saada jossakin vaiheessa näytille.

Hiidenmaalla majoituimme saaren keskuspaikassa Kärdlassa, joka on noin kahden kaupan ja yhden kahvilan pieni kylänen. Saarikäynnin toisena päivänä ajoimme lähes saaren länsikärkeen, jossa sijaitsee maailman kolmanneksi vanhin toimiva majakka, Kõpun majakka. Tältä käynnin seurauksena etureidet ilmoittava edelleen itsestään. Portaat majakan huipulle oli sekä jyrkät että askelkorkeudeltaan melkoiset, joten nyky-rapakunnolla syke nousi humauksessa. Onneksi maisemat huipulta salpasivat hengen sopivasti ja kepeä tuulenviri kuivasi paidan. Hieno paikka käydä, suosittelen.

Matkalla Kõpuun käytiin myös hitusen aavemaisessa Ristimäessä, jolle omistan oman postauksen kuvineen joskus. Mutta jos olette menossa Hiidenmaalle, niin kaivakaa kartasta Ristimägi ja käykää siellä.

Niin, ja kyllä T:kin on olemassa! Tiemme vain ovat kulkeneet tässä kuussa niin eri polkuja ja niin erilaisilla aikavyöhykkeillä, että ei ole tarvinnut liikaa aviomiehen naamaa tuijotella. Mutta jospa juhannus korjaisi senkin asian.

Nyt täytyy alkaa pakata ja valmistautua henkisesti Lusin risteyksen ruuhkiin. Häid jaanipühi, head lugejad!

4 kommenttia:

Maris kirjoitti...

Tässä ilmoittautuu yksi kokonainen lukija. Ollaan heinäkuussa menossa Saarenmaalle ja Hiidenmaalle, joten heti googletin Ristimäen :) Pitää ottaa matkaohjelmaan. Se tosin alkaa jo täyttymään hirmuista vauhtia..

Hyvää jussia!

Anonyymi kirjoitti...

Väikis taas on ikävöinyt teitä sekä virtuaali- että realimuodossa. Olis kiva nähdä jne., mutta meitsin matkat taitaa tältä kesältä rajoittua aika lähiseuduille ainakin loppukesää kohti... Tosin ensi viikolla suunnataan vielä Kolmårdeniin kera pääsiäisseuraperheen naisten.

Hyvää post-juhannusta!

V.

Rännumees kirjoitti...

Minä lähden matkaan tänä yönä, juna lähtee 2.35. Tulen viettämään juhannuksen Haeskassa, läänemaal. Ja melkein heti saavuttuani sinne sunnuuntaina, suuntaamme matkan kohti Raplaa. Huomisiltana on Tanel Padarin ja Singer Vingerin yhteiskeikka. Jee, virolaista rokkenrollia, voiko olla paremmin!

S kirjoitti...

Maris, hauskaa! Kyllä saarilla näkemistä piisaa. Olkaa punkkien kanssa tarkkoina, meillä iski jälkikasvuun yksi verenhimoinen imijä.

Väikis, hitsi, te tosiaan teette sen naisporukkareissun! Kerrohan seurueelle kovasti terveisiä ja nauttikaa matkasta. Kihnun juhannus vaihtui mummolajuhannukseen, mutta kyllä tässä on taas tälle kesälle reissuja riittänyt. Vaan toivottavasti päästään saaren elämää ihmettelemään myöhemmin. Ja otahan sinä rauhallisesti äläkä huhki remonttityömaalla liikoja!

Rännumees, mukavaa matkaa! En vieläkään ole kuullut Padaria livenä, mikä on kyllä aukko virolaissivistyksessä.

Related Posts with Thumbnails