sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Rantalomalla

Minun ja lasten kesäretket jatkuvat, sillä eihän tällaisilla keleillä voi sisällä kököttää.

Ensin ajattelin, että ajamme Tallinnasta lounaaseen sijaitsevaa Padisen kartanoa katsomaan. Sitten tulin järkiini ja totesin, että miksi mennä sisämaahan, kun on merenrantaakin tarjolla.

Otin taas kartan kouraan ja ryhdyin katselemaan, mihin suuntaan lähteä. Viron pohjoisrannikko Tallinnasta itään on minulle täysin tutkimatonta seutua. Siis sinne. Kartasta näki, että siellä täällä on uimarantoja. Päätin lähteä kohti Viinistua.

Puolisen tuntia matkattuamme totesin, että Viinistu voi olla reissuamme ajatellen vähän liian kaukana - varsinkin kun unohdin K:n tutin kotiin.

Siirryimme siis suunnitelmaan B, jonka loin hetken karttaa katseltuani. Kurvasin Narva maanteeltä Kiiun kohdalta kohti pohjoista ja Kaberneemen niemeä rantoineen. Noin 15 kilometrin ajomatka moottoritieltä merenrantaan oli sekin jo hauska. Pikkutiet ovat niin kivoja ja siellä täällä oli kaikkea hauskaa nähtävää.

Kaberneemen niemestä löytyi pieni satama, sen mainio satamaravintola ja ravintolan terassin edestä aukeava loppumaton hiekkaranta. Söimme J:n kanssa kelpo lounaan (lasten annos tuli parissa minuutissa ja sen eteen oli nähty vähän vaivaa!) ja sitten lähdimme rantaan. J kahlaili rantavedessä ja K köllötteli matolla kaivaen sormiinsa (sekä suuhunsa, nenäänsä että silmiinsä) rantahiekkaa, joka ei ollut sellaista silkkisen hienoa, vaan mukavan karheaa.


Satamaa ympäröivää Kaberneemen kylää en selvinnyt lasten kanssa tarkemmin tutkimaan, mutta kaikki vaikutti erittäin viihtyisältä ja siistiltä. Hyvin hoidettuja vanhempia ja uudempia taloja ja kauniita pihoja. Selvästikin alue oli vireää kesämökkiseutua. Sen huomasi myös sinne ajaessa ja sieltä pois tullessa, sillä pikkuteillä oli liikennettä ihmeellisen paljon.

Tien varrella hämmästelin eräässä risteyksessä olevaa kukkamyyjää. Myyntipiste oli periaatteessa keskellä ei mitään ja kaupan hänellä näytti olevan pelkkiä liljoja. Mutta niitä oli paljon. Kaipa rantaturistit sitten ostavat liljoja.

Niin pieniä kuin isoakin harmitti lähteä rauhalliselta rantaretkeltä pois, mutta onneksi Kaberneemeen pääsee halutessaan takaisin. Ja kuten kartta ja omin silmin tehdyt havainnot osoittivat, upeita hiekkarantoja Suomenlahden rannikolla piisaa.

Reissun ainoa miinus oli se, että kamera alkoi reistailla ja nämä pari näpsyä onnellisesta J:stä ja hehkeistä vaivasenluistani on otettu kännykän kameralla.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ilmottaudunpa minäkin vihdoin bloginne lukijaksi.

Kaberneeme on itselleni hyvinkin tuttu kesäpaikka, koska mieheni suvun mökki sijaitsee siellä. Tämän kesän osalta on retki sinne tosin vielä tekemättä.

Hauska jäänne neuvostoajoista näkyy Kaberneemessä rannan tuntumassa, jonne on raivattu useiden metrien levyinen rannansuuntainen kaistale. Neuvostovuosina tälle kaistaleelle lanattiin iltaisin hiekkaan kuvio, josta voitiin helposti huomata jos joku yritti yöllä salaa merelle.
Rannalla oli myös kylttejä, jotka varoittivat "Suomesta saapuvasta kapitalistisesta uhasta". :D


Tervesin,
Anna, joka viroontuu tulevana syksynä opiskelijavaihdon myötä

elle s'ennuie kirjoitti...

Suosittelen Purekkarin rantaa, joka on hyvin Viinistun lähellä!

Tiina Linkama kirjoitti...

Ja minä nykyisin muistelen kaiholla seuraavaa lahdenpoukamaa Viinistusta itään eli Võsua! Ranta on pitkä ja hiekkainen, hoidettu ja idyllinen.

Ja Võsu itsessään niin soma kulttuurikauppala, ettei paremmasta väliä.

Vösuun, Võsuun huudahtelen kaihoiten, kuin Tsehovin hahmot konsanaan.

S kirjoitti...

Anna, tervetuloa blogiin ja tänne kommentteihin! Kaberneemessä tuntuu tosiaan liikkuvan suomalaisia, sillä kun astuin autosta ulos rantaravintolan parkkipaikalla olivat ensimmäiset ohikulkijat suomalaisia.

Voi neukkuaikoja. Kapitalistinen uhka kahden vaippaikäisen kanssa tuli sitten tällä kertaa ihan mantereen puolelta :)

elle s'ennuie ja Tiina, suurkiitos vinkeistä! Tässä nyt mietimme omalla porukalla ja kesävieraden kanssa tehtäviä seuraavia rantasiirtoja, joten nämä ideat tulivat tosiaan tarpeeseen.

Related Posts with Thumbnails