sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Sitku-talossa tapahtuu

Marraskuussa 2009 kirjoitin ihanasta, mutta kovasti ränsistyneestä puutalosta Tallinnan Kadriorgin kaupunginosassa.

Jokin aika sitten sain postauksen kommentteihin tiedon, että taloa ollaan remontoimassa. Jee! Kunpa kunnostajana nyt olisi joku, joka tietää, mitä tekee eikä pykäisi talon kylkeen mitään avaruusajan lasikuutiota.

Kun taivaasta yhtäkkiä tipahtaa käsiini määrätön läjä rahaa, ostan talon itselleni :) Ilmoittelen sitten, kun pääsette puutarhajuhliin.


Tällä viikolla kirjakaupassa sattui silmääni kuvassa oleva opus, josta sain hieman lisävalaisua siihen, millainen talon historia on.

Talo on rakennettu todennäköisesti vuonna 1887. Tontin ensimmäinen omistaja oli leipomoyrittäjä Georg Stude, jonka perheen omistuksessa rakennus oli vuoteen 1940 asti. Taloa oli ensimmäisen kerran laajennettu 1902 ja vielä uudestaan vuonna 1923.

Näin siis kertoi Jalutaja teejuht (Kävelijän opas) -kirjasarjan osa Kadriorg, joka kädessä pitäisi joskus lähteä ko. kaupunginosan katuja tallailemaan.

Sitku-taloni ihailemisen lisäksi kävisin tunnelmoimassa mm. Koidula-kadulla, jossa sijaitsee talo, jossa on aikoinaan ollut aatelisnaisten turvakoti (Adelige Marienstift). Rakennuksessa asui leskeksi jääneitä aatelisnaisia, mutta se oli myös koti ja kasvatuspaikka orvoille ja/tai vähävaraisille aatelisneidoille, jotka eivät pystyneet palkkaamaan itselleen kotiopettajaa. Turvakodissa he saivat opetella aatelisnaiselle tarpeellisia taitoja.

Tällaisia ja monia muita kiinnostavia tarinoita löytyy Kadriorg-kirjasta. Jalutaja teejuht -sarjasta voi lukea lisätietoa kustantajan nettisivuilta.

2 kommenttia:

terveisin M kirjoitti...

Hei,
Kiva, että olet palannut Viron maaperälle päivittämään. Blogiasi on ollut hauska lukea, itsekin harjoittelemme elämää Virossa, tosin kahdessa kodissa kuten jossain postauksessani kirjoitin.

Pidän tavastasi kirjoittaa kovasti, kiva, että joskus tämän löysin. Tulehan vierailulle
Terveisin m

S kirjoitti...

Hei ja tervetuloa Viroon ja blogiin! Kiva kuulla, että molemmissa viihdyt, ja vastavierailulle tulen varmasti.

Related Posts with Thumbnails