tiistai 23. syyskuuta 2008

Unohtumaton kohtaaminen valokuvaajamestarin kanssa

Joskus tapahtuu asioita, jotka ovat kuin elokuvasta. Eilen kaupunkireissulla pistäydyin kahvilaan, jossa en ollut ennen käynyt. Oli sopivan rauhallinen hetki, J nukkui kantoliinassa.

Sisälle tullessa huomasin kulmapöydässä vanhan sedän, jonka edessä pöydällä oli kirjoja ja kädessä kamera. Kun istuin oman pöytäni ääressä syömässä, huomasin, että setä otti meistä valokuvia.

Hetken päästä setä nousi pöydästään ja tuli luoksemme kirja kädessään. Hän ilmoitti ottaneensa meistä kuvia, kun J näytti niin hauskalta nukkuessaan liinassa. Lisäksi hän halusi antaa minulle lahjaksi kirjan, joka on koottu hänen ottamistaan valokuvistaan.

Olin ihan mykistynyt tästä eleestä ja kiittelin, minkä osasin. Mies otti vielä hieman lähempää meistä muutaman kuvan ties kuinka vanhalla Canonillaan, mikä ei tietenkään ollut digikamera.

Valokuvaaja palasi pöytäänsä ja aloin selailla saamaani kirjaa. Saatoin todeta, että kuvat ovat todellisen ammattilaisen ottamia. Kirjassa olleesta esittelytekstistä selvisi, että meitä kuvannut mies oli yksi Viron tunnetuimmista valokuvaajista, arvostettu kameramestari, vuonna 1928 syntynyt Kalju-Hillar Suur. Hänellä on ollut 140 omaa valokuvanäyttelyä 15 eri maassa ja hän on julkaissut 21 kirjaa.

1988 - 1991 Suur oli, jo eläkeikäisenä, Viron laulavan vallankumouksen ajan vapaaehtoisena valokuvaajana. Tänä aikana otetuista kuvista syntyi kahdeksan näyttelyä. Suur on saanut lukuisia palkintoja elämäntyöstään.

Kotona etsin netistä Suuresta lisää tietoa. Selvisi, että Suur on hyvin usein kahvilassa, jossa hänet eilen tapasin. Hän kuulemma pitää ikkunan ääressä istumisesta ja ihmisten katselusta. Lisäksi valokuvaajamestarin liikkuminen on jo sen verran vaivalloista, että hän käy kahvilassa, johon on huonojalkaisemmankin helppo tulla.

Minä kysyin kahvilasta lähtiessäni Suurelta, onko mahdollista nähdä kuvia, joita hän J:stä ja minusta otti. Vanha mestari sanoi, että tule joskus (tai tietenkin hän teititteli minua) tänne kahvilaan, niin hänellä saattavat olla kuvat mukana. Menen varmasti.

5 kommenttia:

Juuli Linnea kirjoitti...

Vau, aikamoinen juttu! Täytyypä googletta heti tuota valokuvaajamestaria;)

S kirjoitti...

Caramelo: Kiitos kommentista! Juu, oli kyllä mahdottoman mukavat fiilikset tuon kohtaamisen jälkeen. Googlella löytyy lisää tietoa suuresta Suuresta, ja kenties kirjastosta löytyy hänen teoksiaan. Hän on ottanut mm. aivan upeita henkilökuvia.

Anonyymi kirjoitti...

Hei

Tuttu mies tuo Kalju Suur. Oltiin Jyväskylän yliopiston kameraseuran kanssa Tallinassa opintoretkellä ja käytiinpä muutaman kaverin kanssa hänen kotonaan. Otin siellä hänestä ja hänen perheestään kuviakin. Pitäisköhän lähettää ne sulle niin voisit antaa ne vastaavasti hänelle. Voisipa mies hieman yllättyä.

Ilkka Keskinen
Maijan mies

Anonyymi kirjoitti...

Kumminkin joku likainen vanha setä. Olisit antanut pippuria nenään!

S kirjoitti...

Ilkka: Voi vitsi, näin on maailma pieni! Jos siltä tuntuu, niin pistä kuvat tulemaan, kyllä minä ne perille toimitan. Eilen näin, että Suur istui taas ko. kahvilassa, joten hänet tosiaan taitaa sieltä aina löytää.

Anonyymi (jonka henkilöllisyydestä mulla on vakaat aavistukset :)), tämä herra ei kyllä täyttänyt likaisen vanhan sedän tuntomerkkejä mitenkään. Sori :)

Related Posts with Thumbnails