Tallinna-tärpit Viroon matkaavalle

Alla olevat listat ovat syntyneet kevään 2008 ja kevään 2011 välillä asuessamme Virossa eikä se keväästä 2011 lähtien (luultavasti) päivity.

Jotkut paikat voisi jo ottaa poiskin ja paljon, paljon toisia paikkoja voisi olla lisää, mutta koska tämä blogi toimittaa osin päiväkirjan virkaa, emme halua poistaa listasta paikkoja, jotka saattoivat olla meille vaikkapa kaksi vuotta sitten tärkeitä.

RAVINTOLAT JA KAHVILAT:
- Balthasar. Kaikki valkosipulilla. Suurissa kisoissa menestyneet viinitarjoilijat. Valloittava miljöö, hintavahko, mutta aina varma valinta.
- Nop. Raikas ja kodikas ravintola Kadriorgin lähellä osoitteessa Köleri 1. Täällä saa mainiota aamiaista ja lounasta. Oiva leikkipaikka lapsille ja hyviä lehtiä luettavaksi aikuisille. Chai latte -tee vie kielen. Ravintolan yhteydessä on kiva ruokakauppa, jossa hyvät vihannekset ja luomutuotteet.
- Kuldse Nõtsu Kõrts. Virolainen maalaiskeittiö (lue: saksilais-anhaltilainen potka- ja kaalikeittiö) parhaimmillaan. Oiva palvelu, kivan kotoinen miljöö. Täältä ei lähdetä nälkäisenä.
- Controvento. Todella laadukas itaalia köök. Hintavahko ja aina täyteen varattu. Huonolla tuurilla viereisessä pöydässä meluava pöydällinen Virtain kuormalava-asennuksen teknikoita.
- Argentiina Restoran. Kaikkea pariloituna, sairaan hyvää. Vinkki: kokeile kieltä.
- Hell Hunt. Mahtava olutvalikoima. Halvat perusruuat. Savulohipasta on viimeisen päälle. Facebookissa näkyy olevan tälle oma faniryhmä.
- Levist väljas. Täällä ei kännykät kuulu. Muistatko osakunnan kellarin vapun neljäntenä päivänä? En minäkään. Rock-bisse ei maksa niinku mitään. Lasia on turha pyytää.
- African Kitchen. Kamelinfilettä ja Afrikan maiden mukaan nimettyjä drinkkejä. Juo vaikka Mosambik! Syöt sohvalla. Antilooppi on mureaksi todettu, myös haifilettä tarjolla.
- Tigu. Piskuinen paikka Kadriorgissa. Muutaman kuukauden välein vaihtuvat ranskalaiset kokit. Mielikuvituksellisimmat merenelävät täsmäviinein. Loistava palvelu. Epämukava ja ahdas. Huom: auki vain viikolla ja aina buukattu.
- Villa Thai. Edulliset thai- ja intialistat. Edullinen. Curryankka on varma valinta, muuten voi tulla hemapaa.
- Radisson SAS:n kattoterassi. Maisema. WiFi. Kallis.
- Dominic. Viimeisen päälle valkohansikkainen palvelu. Tänne hääpäiväillalliselle. Hintavahko.
- Park Café. Aivan lempparikahvila Kadriorgin puiston kulmalla. Keskieurooppalainen tunnelma, tietenkin pöytiintarjoilu ja mahtava leivonnaisvalikoima. Kesällä viihtyisä ulkoterassi, josta voi ihailla puistoa joutsenlampineen.
- Anneli Viikin suklaakahvila. Kiva pieni kahvila vanhassa kaupungissa, jossa saa makeannälkänsä taltutettua. Sopivasti syrjässä raatihuoneentorin häsästä.
- Rahva Raamat -kirjakaupan Viru Keskuksen myymälä kahviloineen. Kirjakauppa on kahdessa kerroksessa ja kummassakin on oma kahvila. Suosittelen yläkerrosta, jossa on aina rauhallisempaa kuin alemmassa. Kirjakaupassa vain on kivaa istua kahvilla, ja kaiken kruunaa erittäin houkutteleva leivosten ja pikkusuolaisten tiski.
- Kolme näöga mees -ravintola. Olen käynyt vain kerran, mutta ihastuin silmänräpäyksessä. Vanhassa kaupungissa (osoitteessa Kuninga 1) hyvin huomaamattomasti sijaitseva ravintola on ehkä viihtyisintä mitä voi olla. Aiemmin pelkkä kahvila, nyt myös ruokapaikka. Ei lastenvaunuille tai pyörätuolille.
- Ketjuravintola Chopsticks. Kiinalaiseen ja/tai yleisaasialaiseen pikaruokanälkään. Ei sinällään mitään ihmeellistä, mutta mukaan otettavien annosten koot ovat järkyttäviä. Yhdestä annoksesta syö isoruokainenkin kolmesti.
- Azerbaidzanilaisravintola Ses-Bes. Pettämättömän hyvää saslikia edullisesti konstailemattomassa ympäristössä. Suosittelemme erityisesti dolmia eli viininlehtiin käärittyä lampaanlihaa. Saatavana myös Borjomia, hypersuolaista vissyvettä. HUOM: laitoimme tämän ravintolan boikottiin, sillä omistajat istuvat vankilassa. HUOM 2: Dolmien edessä liha on heikko. Boikotti purettu.

NÄHTÄVYYDET:
- Vanha kaupunki. Kaikkihan siellä ovat jo käyneet, mutta on se silti hieno. Kannattaa käydä tammikuisena arkipäivänä, jolloin siellä ei ole ketään.
- Kumu. Hieno kansallismuseo sekä rakennuksena että näyttelyiltään.
- Kadriorgin puisto. Kun on käynyt museossa, kannattaa vielä tallata sitä ympäröivässä puistossa. Upea.
- Lasnamäen kaupunginosa. Sortovallan elävä muistomerkki. Vetää hiljaiseksi.
- Laululava. Kun ajaa Kumuun, voi bongata tämänkin (ellei sitten ollut siellä keväällä 1999...)
- Piritan luostarinrauniot. Tyypillinen turistikohde, mutta ilman muuta katsomisen arvoinen. Jänniä kellareita, kiviportaita ja sokkeloita sekä kaunis hautausmaa.
- Torit. Keskustori Keskturg, rautatieaseman vieressä oleva Jaama turg ja Nõmmen kaupunginosan Nõmme turg näyttävät tavallista virolaisarkea ja tarjoavat mahdottomat ruoka- ja tavaravalikoimat ihan kaikkea. S:n ehdottomia suosikkikohteita. Nõmme on näistä viihtyisin, mutta myös selvästi kallein.
- Nõmmen ja Kalamajan kaupunginosat. Viehättävät puutalokaupunginosat ovat kuin toinen maailma keskustahälinään tai Lasnamäen bunkkereihin verrattuna. Jos joskus Tallinnan sisällä muutamme, toivealue on ehdottomasti Nõmme.

MUUT:
- Saksa Auto. Preis-Leistung-Verhältnis on erittäin kohdallaan ja kaikki toimii. Volkkarit sinne tai sieltä!
- www.autopesu.ee. Auto kiiltäväksi sisältä ja ulkoa 300 kruunulla. Ajanvaraus netissä rasti ruutuun -menetelmällä, tosin firman netti tökkii välillä niin, että varausta ei välttämättä olekaan.
- Vivian Vau -kenkäsalonki. Isojalkaisen korkokengänetsijän onnela. Mukaan vielä iltalaukku kenkien kanssa samaan kuosiin.
- Haps-piimäjuoma. Ohuen jogurtin ja piimän kaltainen maitotuote. Saatavana litran tölkeissä muutaman eri marjan makuisena. Ihan parasta.
- Kefiiri-saslik. Lihaköntsiä piimämarinadissa grilliin laitettavaksi.
- Põlva piim -meijerin jogurttijuoma. Saatavana omenan ja mansikan makuisena. Omppu maistuu ihan Ville Vallaton -jäätelölle.
- Kohuke-rahkamakeiset. Ison konvehdin kokoiset, rahkatäytteiset ja suklaapäällysteiset kohukkeet löytyvät marketin kylmätiskistä ja aiheuttavat riippuvuutta.
- Savujuusto. Savunmakuinen juusto on jotenkin niin virolaista. Merkkejä on useita ja kaikki ovat hyviä. Savujuustokökkäreet tekevät kastikkeessa tai uuniruuassa mainion säväyksen.
- Gruusialainen vehnäleipä Lavash. Nykyisin jo ruokapöytämme tavallisin vaalea leipä. Lumikengän muotoista lättyä saa kaupasta pienessä ja suuressa koossa.
- Antiikkiliike Tsunftijänes. Kaunista, laadukasta, hyvin kunnostettua tavaraa Viimsin kunnan puolella.
- Kalevin suklaatehtaan tehtaanmyymälä. Täällä saa koota haluamansa kokonaisuuden mittavasta konvehtivalikoimasta tai ostaa valmiin suosikkirasian. Hauskoja suklaahahmoja valkosuklaajeepistä jättimäiseen suklaajalkapalloon. Kannattaa kokeilla chilisuklaata ja tomaatti-ananassuklaata tiramisusuklaata ja, ja, ja...

*****

Lahden takana -blogiväki haaveilee näistä matkakohteista Virossa:

- Suur Munamägi. Viron korkein kohta. Huomattavasti helpompi mennä kuin vaikkapa Haltille :)
- Saarenmaa, Hiidenmaa, Muhu, Vormsi, Kihnu. Saaret vain houkuttavat kovasti. (Saarenmaalla oltu 04/09 ja Hiidenmaalla 06/09).
- Kõpun majakka. Vaikuttaa hienolta ja näkemisen arvoiselta. (Täällä käyty 06/09, oli sekä hieno että näkemisen arvoinen).
- Tartto. Siellä on pari kertaa käytykin, mutta vieläkään ei ole vietetty paikan päällä tarpeeksi aikaa.
- Otepää. Hiihtämään tai ainakin sitä katsomaan. Hiihdon maailmancupia on oikeastaan pakko päästä ihmettelemään. (Täällä käyty 01/11).
- Viron kartanot. Tässä onkin loppuelämän projekti. Ensin voisi aloittaa vaikka oman maakunnan, Harjumaan, kartanoista.
- Rakvere. Rakveren jättimäinen härkäpatsas ja linnanrauniot. (Täällä käyty 08/08 ja myöhemminkin).
- Peipsin rannat ja ortodoksikylät. Taatusti toisenlaista elämää kuin Tallinnassa.

****

Suomalaisten tai suomalaisten yhteisöjen pitämiä blogeja ja/tai nettisivuja, jotka jollakin tapaa liittyvät elämään Virossa:

- Suomalaisena Virossa
- Suomettaret - Tallinnassa asuvien suomalaisten naisten yhteisö
- Suomalainen lähetystyöntekijäperhe Virossa
- Suski ja perhe Tallinnassa
- Puhkula - haaveilua matkan varrelta

Related Posts with Thumbnails