perjantai 18. syyskuuta 2009

Päiväkävelyllä Rotermannin korttelissa

Eilen käväisin päivällä Tallinnan keskustassa sijaitsevalla Rotermannin korttelin alueella, johon en ole aiemmin oikein saanut minkäänlaista otetta. Se tuntuu hankalalta ja sekavalta paikalta liikkua enkä oikein ole tiennyt, mitä siellä on.

Nyt käsitys alueesta valkeni vähäsen. Mukava yllätys oli korttelin keskiaukiolla ollut tori, joka tosin on tänä syksynä auki enää vain huomenna lauantaina. Siellä myivät marjoja, vihanneksia, kalaa ja leivonnaisia tuottajat ympäri Viroa.

Muutoin Rotermannin alue on yhdistelmä vanhoja kunnostettuja tehdasrakennuksia ja uskomattoman moderneja uusrakennuksia. Alueella on paljon vaatekauppoja ja muutamia kiinnostavia sisustusliikkeitä. Ravintoloita ja kahviloita piisaa tietysti myös, mutta hinnat näyttivät keskustan ja sataman läheisyyden takia olevan turhan suolaiset.

Alla olevista kuvissa kolmannessa on nähtävillä sellaista, mihin en ole Suomessa törmännyt ja millaisista löydöistä juuri paikallisilla toreilla pidän. Vasemman puolen purkeissa on kuivatettua punajuurta ja oikeanpuoleisissa kuivatettua porkkanaa. Näitä myi jostakin Latvian rajan lähettyviltä Tallinnaan kauppoja tekemään tullut rouva, jolla oli niin hyvät jutut, että pakko oli noita punajuuria ostaa.

Rouva kertoi, että hän oli saanut aiemmin punajuurta karsastaneen lapsenlapsensa syömään punajuurta, kun oli tarjonnut lapselle näitä kuivattuja palasia. Hyvin upposivat "punajuuri-sipsit" myös meidän poikaamme (ja hänen lelukirahvilleen, jolle J herkkua tarjosi).

Punajuurten lisäksi nappasin itselleni purkin tomusokerissa ja kaakaojauheessa pyöriteltyjä karpaloita, jotka olivatkin erinomainen yhdistelmä makeaa ja hapanta.

Kahdessa ekassa kuvassa on yleistä tunnelmaa Rotermannin keskusaukiolla ja alimmassa kuvassa on yksityiskohta, jossa näkyy hieman, miten monenmoista kulmaa, pintaa ja rakennusta korttelissa on.


 

 

 

 
Posted by Picasa

3 kommenttia:

Rännumees kirjoitti...

Et käynyt kokeilemassa sitä kahvilaa joka on torin satmamanpuoleisessa laidassa?. En muista sen nimeä. Siellä on kahvijuomia valehtelematta 30 erilaista.

Tiina L. kirjoitti...

Rotermanni-kompleksi oli minullekin uusi ja yllättävä tuttavuus viime Hesan reissun aikaan.

Eli Rotermanni-kompleksin uumenissa yövyin minä siinä kauheassa 16 Euro Hostelsissa, josta kirjoitin omassa blogissani, laiton kuvankin viihtyisästä huoneestani.

Jotenkin tuo ristiriita vanhan ja uuden välissä korostui kun lähdin illalla kävelemään hostelilta jonkun kuppaisen ja pimeän parkkipaikan läpi ja tupsahdin ihmemaan Liisan tavoin upouusien lasipalatsien joka reunalta reunustamalle piazzalle. Piazzalta löytyi tyylikäs ravintola, jonka terassille istahdin - heti saaden filtit niskaani. Muutenkin palvelu oli aivan käsittämättömän hyvää.

Ja siitä tyyliravintolasta sadan tai parin sadan metrin päässä oli tuo karsea hostel, Lasso-strippibaari ja joku ihmeellinen nuorisomesta, jossa väki remusi aamu kuuteen. Lasinsiruja ja oksennusta katukivetyksillä.

Eli ristiriitaa piisaa Rootermanni-keskuksessa öiseenkin aikaan.

S kirjoitti...

Rännumees, enpä käynyt, mutta kiitos vinkistä! Täytyypä käydä katsastamassa noin mittava kahvivalikoima.

Tiina, voin hyvin kuvitella, että juuri noin laidasta laitaan siellä on meininkiä. Mukava sentään, että palvelu oli tolkullista.

Related Posts with Thumbnails