tiistai 13. lokakuuta 2009

Ritari Ässä ja Neuvosto-Viro

Suomen televisiossa oli käsittääkseni toissailtana näytetty varsin tuore virolaisdokumentti, Disko ja ydinsota. Me katsoimme sen eilen T:n kanssa internetistä Ylen Areenalta ja nyt suosittelen sitä lämpimästi kaikille. Niin hauskaa, niin absurdia ja samalla niin ajatuksia herättävää ohjelmaa ei olekaan hetkeen tullut nähtyä. Itkettäisi, jos ei naurattaisi hervottomasti.

Dokumentti kertoo siitä, mikä merkitys Suomen televisiolla oli virolaisille neuvostovallan aikana. Dokumentti on valmistunut tänä vuonna ja siitä kirjoiteltiin virolaisissa lehdissä varsin paljon.

Turha vaiva selittää sen kummemmin ohjelman sisältöä tarkemmin. Katsokaa itse, naurakaa itsenne kippuraan ja äimistelkää maailmanhistorian kulkua.

Minulle jäi parhaiten mieleen virolaismiehen muisto, kun hän kertoi, miten Suomen televisiossa näytetystä Ritari Ässä -ohjelmasta valui tietoa virolaisten korviin. Kun pikkupojille selvisi, että Ritari Ässällä on kello jolle puhutaan, näkyi Tallinnan katukuvassa poikia, jotka kohdatessaan länsiauton (harvinaista herkkua sekin) ryhmittyivät auton viereen ja alkoivat puhua rannekellolleen. Pojista oli myös jännää tajuta, että kaasunaamari päässä sai tehtyä samanlaista ääntä kuin ihmeauto Kitt. Kaasunaamaria oli käytetty koulussa pidetyissä pelastautumisharjoituksissa, kun pelättiin ydinsodan alkua.

Voi aikoja, voi tapoja. Ehkä lihamestari Väiski ei sittenkään ollut yhdysvaltalainen agentti.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, ei löydy enää "Disko ja ydinsota" dokumenttia Ylen Areenalta. Löytyykö jostakin muualta?

S kirjoitti...

Eipä tosiaan ole enää nähtävänä. Areenalla on kaiketi tyypillistä, että ohjelma on saatavana vain viikon tai parin. Tietääkö joku, voisiko sen nähdä jossain muualla?

YouTubesta voi löytää ainakin ohjelman trailerin, hakusanalla "Disko ja tuumasõda".

Related Posts with Thumbnails