maanantai 30. elokuuta 2010

Tallinnan kaupunginosat

Olen saanut useammankin kerran sähköpostiini kyselyitä Tallinnaan muuttavilta ihmisiltä, jotka haluavat tietää, millaisia ovat Tallinnan eri kaupunginosat. Tuttu tunne - kun muutimme kaupunkiin, ei ollut mitään hajua siitä, missä puolella Rääveliä voisi olla mukava asua. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin ajella kaupunkia ympäriinsä, luoda hyvin pintapuolinen mielikuva eri alueista ja sitten etsiä kotia suunnilleen järkevän matkan päästä T:n työpaikasta.

Vaan kun kerran aiheeseen on kiinnostusta ja tiedän kaupungista edes vähän enemmän kuin kaksi ja puoli vuotta sitten, koetan kuvailla, millaisia ovat eri kantit Tallinnaa.

Muistutan kuitenkin todella vakavasti, että kysymys on lähes täysin fiilispohjaisista minun omista näkemyksistäni, joita on syytä tarkastella todella kriittisesti. En tosiaan tunne Tallinnaa niin syvällisesti, että osaisin kertoa jokaisen kaupunginosan erityispiirteistä tyhjentävästi, saati edes pintapuolisesti. Tässäpä oiva mahdollisuus blogin lukijoilla täsmentää tietoja ja auttaa siten uusia kaupunkiin muuttajia, joita kaupunginosakuvaukset voivat kenties kiinnostaa!Tallinna on todella moni-ilmeinen kaupunki, jossa on sekä aivan hillitöntä luksuskoti-prameutta että superankeaa betonighetto-surkeutta. Keskimääräinen Suomesta Tallinnaan muuttava ehkä perustaa kotinsa jonnekin noiden ääripäiden väliin. Virallisesti kaupunginosia on kaupungissa kahdeksan, kuten yllä oleva Tallinnan kaupungin nettisivuilta napattu kartta osoittaa.

Keskusta (kesklinn) ja vanhakaupunki

Ydinkeskusta on niin kuin kaupungin keskustat yleensä ovat - uudempaa ja vanhempaa kerrostaloasutusta. Minulla on tuntuma, että melko suuri osa Tallinnan suomalaisista asuu keskustassa.

Myös vanhassakaupungissa on tavallisia koteja ja mikä ettei olisi: en pistäisi pahaksi kotia upeassa ympäristössä paksujen kiviseinien sisällä vuosisatoja vanhassa rakennuksessa. Mutta nukkuvat lapseni eivät ehkä arvostaisi makuuhuoneensa ikkunan alla Borat-uikkareissaan mölisevää brittiläistä polttariseuruetta.

Kuten kartasta näkyy, keskusta ylettyy hallinnollisesti Koillis-Tallinnan merenrannoilta pitkälle etelään. Keskusta tarkoittaa siten hyvin erinäköisiä ja -oloisia paikkoja. Näin on toki kaikissa kaupunginosissa.

Keskustan alueella on mm. usein mainitsemani Kadriorg, upea kaupunginosa pitsihuviloineen, jättipuistoineen ja merenrantoineen. Hyvin virkeä alue on myös Uus maailm -niminen osa keskustaa, jossa ihmiset tuntuvat olevan kovasti yhteisöllisiä ja järjestävän vaikka mitä katujuhlaa.

Keskustan alueeseen kuuluu myös kartalla näkyvä Ülemisten järvi, josta tulee Tallinnan juomavesi. Siksi järven rannat eivät ole yleisessä ulkoilukäytössä. Välillä järven jäälle saattaa tippua puolalainen lentokone, mutta kyllä ne sieltä pois saadaan.

Põhja-Tallinn (Pohjois-Tallinna)

Põhja-Tallinn kuuluu ehkä niihin kaupunginosiin, joilla on hieman epäilyttävä maine ja joita suomalainen perussiistiin kaupunkimaisemaan tottunut katsoo arastellen. Põhja-Tallinnassa on mm. Koplin alue, jossa tosiaan taitaa asua aika paljon viinamäen miehiä, ja rakennuksetkin ovat paikoin vähän repsahtaneessa kunnossa.

Samaa kaupunginosaa on myös puutaloalue Kalamaja, joka on ymmärtääkseni ollut pitkään aika rähjäinen, mutta joka on viime vuosina alkanut nousta uuteen suosioon. Olen kuullut, että sinne ovat alkaneet muuttaa opiskelijat, kulttuuri-ihmiset ja taiteilijat. En ole ollut Kalamajassa paljon, mutta vaikuttaa todella kivalta seudulta. Tähän seutuun sopii minusta oikein hyvin kuvaus "rappioromanttinen".

Põhja-Tallinnassa on muuten tosi hieno ja lapsille mukava Stroomin uimaranta.

Haabersti

Haaberstissa tuntuu olevankaikkea. Merenrannalla asuvat raharikkaat taloissa, jollaisia en ole Suomessa nähnyt missään. Pihat ovat nuoltuja, kevyenliikenteenväylillä on siistit asfaltit rullaluistelijoiden kiitää ja kaduilla ajaa vain arvoautoja.

Toisaalta Haaberstia on myös Õismäe, ympyräasemakaavaan rakennettu hurjan suurien kerrostalojen alue, jonka keskellä on pieni tekojärvi. Õismäkeen eksyin vahingossa autolla ihan ekoina Tallinnan-viikkoinamme ja pyörin siellä melko tovin kuin pieru Saharassa. Ympyräasemakaava on ärsyttävä ajettava!

Haaberstia tunnen huonosti, en osaa sanoa sen erityislaadusta erityisemmin mitään. Osaisiko joku muu?

Mustamäe

Kaikki suomalaiset taitavat muistaa Mustamäen surullisenkuuluisan torin, jolla suomalaiset Viron itsenäistyttyä kävivät ostamassa piraatti-cd-levyjä, halpaa pellavaa ja ihmettelemässä kaupan olevia koiranpentuja.

Jos nyt joku sitä ei vielä tiedä, niin koko toria ei tosiaankaan ole enää olemassa ja mikäli olen ymmärtänyt, suunnilleen niillä seuduin on nykyisin Mustamäen Prisma.

Mustamäe on aika vankasti kerrostaloaluetta, ehkä vähän ankeaakin sellaista, mutta ei sentään sellainen kuin Lasnamäe. Mustamäe on myös virolaisen uskomattoman tekniikkaosaamisen keskus. Siellä sijaitsee Tallinnan teknillisen korkeakoulun erittäin näyttävä kampus ja monet sen liepeille syntyneet teknologiayritykset. Mustamäellä majaansa pitää myös "Viron Nokia" eli nettipuhelufirma Skype.

Nõmme

Ken haluaa nähdä todella viehättävää, pääosin hyvin hoidettua ja persoonallista puutaloidylliä, menköön Nõmmelle. Se on kuin oma kaupunkinsa Tallinnan sisällä, eikä ihme, sillä se on vielä 1900-luvun alkupuolella ollut itsenäinen kaupunki. Nõmmella on lähes loppumattomasti somia pikkukatuja, joiden varrella on kaiken kokoisia ja näköisiä puutaloja. Toki joukossa alkaa jo olla uudempaakin asutusta, mutta pääosin Nõmme taitaa olla suojelukohdetta suojelukohteen perään. Suosittelen Tallinnaan tulijaa vuokraamaan pyörän ja lähtemään fillariretkelle Nõmmelle!

Nõmmella on oma selvä kaupunginosan keskustansa, mitä muilla Tallinnan kaupunginosilla ei oikein ole. Tai no, Piritalla ehkä. Keskustassa on monesti mainitsemani Nõmmen tori, kulttuuritalo, kauppoja, rautatieasema yms. Lisäksi Nõmmella on hiihtokeskus, mäkihyppytorni ja lasten seikkailupuisto. Jos taskussani olisi ylimääräinen tukko kruunuja, ostaisin Nõmmelta pitsihuvilan ja laittaisin kuntoon - tosin ei niitä kukaan halua myydä.

Lasnamäe

Nõmmen jälkeen sitten jotakin aivan muuta. Vaikka haluaisin, minun on hankala sanoa Lasnamäestä positiivista, sillä se on betoniankeudessaan minusta hätkähdyttävän hirveä. Surullista on puhua näin, sillä siellä asuu todella iso osa Tallinnan asukkaista, ihan tavallista väkeä, enkä minä heistä tahdo pahaa sanoa. Silmänkantamattomiin jatkuvat, surkeassa kunnossa olevat jättimäiset kerrostalot vain ovat masentava näky. Lasnamäe on Tallinnan kaupunginosista venäjänkielisin.

Lasnamäen alueella on myös suuria teollisuusalueita ja yksi kiinnostavimmista rakennuskohteista Tallinnassa: betonihirvitysten lomaan rakennetaan parhaillaan ihan kunnollisen kokoista ortodoksikirkkoa. Maisemat ovat noilla kulmin melko erikoiset.

Pirita

Ja taas tunnelmasta toiseen. Lasnamäkeen verrattuna Pirita on jälleen kuin toinen maailma. Se on vahvasti merenrannan ympärille ja henkeen syntynyt kaupunginosa, oikein kaunis sellainen. 1980 kesäolympialaisten purjehduskeskus, uimarannat, kylpylä, luostarinrauniot ja Kloostrimetsan kaunis metsäalue tekevät Piritasta paikan, johon on mukava mennä käymään. Piritassa, samoin kuin Haaberstin ranta-alueilla, näkyy asukkaiden vauraus. Se täytyy kyllä sanoa, että kun virolaisella on rahaa, hän aika surutta tuntuu sitä käyttävän - niin hulppeita ovat jotkut omakotitaloratkaisut.

Kristiine

Kaupungin keskellä on Kristiinen kaupunginosa, joka minusta on Tallinnan kaupunginosista jotenkin tavallisin. Se ei pistä huikealla persoonallisuudella silmään, mutta on siisti, perusrauhallinen paikka. Kristiinessä on niin omakoti-, rivitalo- kuin kerrostaloasutustakin limittäin siten, että joka paikassa on vähän kaikkea. Kristiinessä voi bongata Viron huippu-urheilijoita treeneissään, sillä kaupunginosassa sijaitsee urheilupainotteinen yksityiskoulu Audentes, jonka tiloissa tuntuu täkäläinen urheiluosaaminen olevan.

Suomalaiset tuntevat Kristiinen ehkä parhaiten isosta kauppakeskuksesta, Kristiine-keskuksesta. Sitä laajennetaan parhaillaan enkä voi ymmärtää, miten tässä kaupungissa ja maassa riittää asiakaskuntaa näille suurille ostosparatiiseille. Mutta jos se on merkki talouden kääntymisestä parempaan, niin hyvä mikäpä siinä.

****

Noin, tällainen Tallinna-vuodatus tuli. Nyt jään odottamaan Tallinnaa tuntevien asiantuntevia täydennyksiä ja omia näkemyksiä!

5 kommenttia:

elle s'ennuie kirjoitti...

No Haaberstissahan on se eläintarha :D sekä myös monille suomalaisille varmasti tuttu Rocca al Maren kauppakeskus. Õismäellä on muuten aika kiva asua, vaikka betonikerrostalo-aluetta onkin, kun se on kovin pieni ja "kompakti" - kaikki tarvittava on korkeintaan 10-15 minuutin kävelyn päässä. Mutta joo, ympyrä-kaava on todella sekoittava, jos alue ei ole ennestään tuttua.
Õismäe alkuaikoinaan :)

Maris kirjoitti...

Hyvä postaus! Olen aika samoilla linjoilla. Haaberstin öky-talojen sijainti taitaa olla Kakumäe. Õismäellä taas sijatsee kuuluisa "Kiinan muuri", eli sairaan pitkä talo.
http://wikimapia.org/6174794/et/Hiina-M%C3%BC%C3%BCr


Mustamäe on käsittääkseni viime aikoina noussut "tavallisten" tallinnalaisten keskuudessa suosituksi. Mäntykangasta, oravia ja keskusta 10 min trolliajelun etäisyydellä.
Mustamäellä asumisesta on myös hieno kappale, Mustamäe valss. http://www.youtube.com/watch?v=daEjSybnAws (jostain syystä kuva ja ääni eivät ihan kohtaa ..)

Põhja-Tallinnassa on Stroomin rannan lisäksi myös Koplin puistoalue (Kopli kalmistupark). Siitä alueesta tulee vielä joskus kallista merenranta-asuinaluetta, uskoisin niin.

Kristiine on varmaankin turistille melko mitäänsanomaton, mutta tallinnalaisittain erittäin mukava asuinalue. Nimim. entinen kristiineläinen.

Anna kirjoitti...

Näin neljä päivää Mustamäellä Teknillisen yliopiston kupeessa asuneena, voin suositella erityisesti yliopiston kirjaston näkemistä. Modernia rakentamista hyvällä maulla.
Toisaalta lähes vieressä sijaitsee yksi opiskelijoiden muutama vuosi sitten rakennettu asuntola, joka näyttää aivan varastolta.

Täytyypä seuraavaksi suunnata kävelylle Nõmmelle. Kiitos vinkistä!

-Anna

Tiina Linkama kirjoitti...

Jälleen kerran todella mielenkiintoinen ja hyvä postaus. Bravo!

S kirjoitti...

Kiitos kommenteista ja linkeistä!

elle s'ennuie, totta, onhan Haaberstissa tosiaan oikein kunnon turistikohteita. Ja tuohon voi tietysti lisätä vielä ulkoilmamuseon.

Maris, juu, Kakumäe ja koko Vabaõhumuuseumiteen varsi on aika näyttävää asumista.

Mutta tehtäisiinkö kalmistuparkista asuinalue? Sitä en oikein haluaisi uskoa. Vaikka mistäpä sitä tietää.

Mitä tulee Kristiineen, niin olen ihan samaa mieltä. Siellä ei oikein ole mitään ykköskohdetta eikä selkeää keskustaa, mutta meininki on perusrauhallista ja sijanti hyvä.

Anna, tervetuloa Tallinnaan! Toivottavasti ehdit opiskeluiden lomassa tutustua kaupunkiin. Nõmme ei tosiaan ole sinulle kaukana. Siitä vain kampukselta mäki ylös ja oletkin Nõmmen keskustassa.

Tiina, kiitos :)

Related Posts with Thumbnails