sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Välitunti, paras tunti

Kuulin jokin aika sitten, että virolaiset lapset eivät käy koulupäivän aikana ulkona. Välituntisin ollaan sisällä.

En ensikuulemalta halunnut sitä uskoa. Tänään jututin aiheesta naapurin neljäsluokkalaista ja hänen vanhempiaan. Reipas naapurintyttömme käy aivan tavallista virolaiskoulua aivan tavallisessa tallinnalaisessa kaupunginosassa. Totta se oli: virolaiskoululaiset viettävät päivänsä sisällä. Ulos mennään vain niinä päivinä, jolloin on liikuntatunti ulkona.

Kouluun tullaan aamulla ja päällysvaatteet jätetään narikkaan, jota vahtii narikanhoitajatäti. Näin on kuulemma ollut neuvostoajoista asti. Naapurimme kertoivat, että neuvostoajalla yksi syy vahdittuun narikkaan oli pelko varkauksista: jos joku lapsi oli kerrankin saanut hyvät jugoslavialaiset saappaat, niitä piti vahtia tai muuten niitä ei pian ollut.

Lapset kuulemma viettävät välituntinsa käytävillä tai luokissa oleillen. Enää sentään ei tarvitse kävellä parijonossa käytävää ympäri opettajan vahtiessa, kuten naapurimme kertoi hänen lapsuudessaan tehdyn.

Onhan koulusysteemeissä eroja, mutta huomasin yllättyneeni tästä ulkoilutiedosta kovasti. Suomalaisena on niin tottunut siihen, että välitunnilla mennään ulos säällä kuin säällä.

Ja miten ihmeessä erityisesti pienet oppilaat jaksavat koulupäivänsä, jos eivät saa välillä päästellä höyryjä ulos pihalla juosten ja leikkien?

On täysin mahdollista, että tässä on koulukohtaisia eroja eri puolilla Viroa. Parinkymmenen oppilaan kyläkoulussa Viron maaseudulla voi olla aivan eri meininki kuin Tallinnan keskustan koulussa.

Joka tapauksessa - olipahan taas kiinnostava kulttuuriero!

Sitä vain mietin, missä virolaislapset oppivat leikkimään mustaamiestä, tervapataa ja kymmentä tikkua laudalla? Tai jos oppivat leikkimään päiväkodissa, niin tuleeko niitä enää kouluun lähtemisen jälkeen leikittyä?

6 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Mahtaako Tallinnan kouluissa olla tarpeeksi suuria pihoja, tai lainkaan pihoja välituntiliikuntaa ja leikkejä varten, vai ainoastaan urheilukenttiä? Entä miten lienee oppilaitten keskittymiskyvyn ja/tai häiriköinnin kanssa oppitunneilla, jos eivät saa välillä raitista ilmaa ja vapaata liikuntaa?

Anonyymi kirjoitti...

Käytiin juuri syyslomalla Virossa mummilassa ja koska isäni on opettaja "pakotin" lapset käyttämään mahdollisuutta tutustua virolaiseen koulumenoon yhden koulupäivän verran. Olivat juuri Etelä-Viron maaseudun 90 oppilaan yhtenäiskoulussa. Viidesluokkalisemme ihmettelikin eniten sitä ettei ollut ulkovälkkiä. Todella tylsää kuulemma. Ulkona saa kyllä olla, mutta juuri se että narikka on jossain kellarissa vie pukemiseltaan liikkaa aikaa, lämpimällä säällä ulkoillaan enemmän. Mutta Tallinnan isoissa kouluissa, jossa lukiolaiset pienten kanssa opiskelee yritetään enemmänkin pitää isommat oppilaat koulussa ja diilerit koulun ulkopuolella,
Terkuin JKL-stä

Anonyymi kirjoitti...

No mutta virolaislapsilla sentään on välitunnit! Amerikkalais- ja englantilaislapsilla ei taida olla niitäkään, jos olen oikein ymmärtänyt, tuumi T Jäkestä.

elle s'ennuie kirjoitti...

Kyllä siinä maaseudun koululla (noin 100 oppilasta ta sinnepäin taisi olla), jossa kerran opettajana olin, käytiin ulkona välitunneilla säällä kuin säälläkin. Mutta kouluhan oli pieni ja narikkakin aivan ulkoovien lähellä. Itse kävin 1000 oppilaan ison pääkaupunkikoulun ja siinä ulkona käytiin vain silloin, jos ulkovaatteita ei tarvinnut. Pisin välitunti kun kesti tuolloin vain 15 minuuttia (paitsi ruokailulle tarkoitettu välitunti, se taisi olla pitempi): juokse sitten siinä ajassa neljännestä kerroksesta kellariin, jonota, että saa takin päälle; sitten pari minuuttia ulkona ja taas sisään, jonota, riisu ulkovaatteet, takaisin neljänneen kerrokseen...

Joka säällä Tallinnan kouluissa ulkona kai käyvät lähinnä ne, jotka polttaa. ;)

S kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

Anna, nyt kun aloin ajatella asiaa, niin taitaa tosiaan olla niin, että ainakaan Tallinnan koulujen pihoilla ei juuri liikkumistilaa ole. Koulun vieressä voi olla pallo-/yleisurheilukenttä, mutta varsinaista välituntialuetta ei ole.

Anonyymi, hyvin pakotettu! :D Tosi kiinnostava kuulla, että teilläkin on ollut sama välituntikokemus. Juuri tuo pukeutumisen hankaluus ja kaapeilla käynti näyttää olevan se vaikeus.

T, totta turiset. Kouluruoka ja välitunnit, suomalaista luksusta.

elle s'ennuie, loistavaa, jossakin sentään ulkovälituntejakin. Mutta kaupunkikoulujen suhteen tosiaan näyttää tuo linja olevan noin.

Anonyymi kirjoitti...

Minä taas olin kovin tyydymätön kun selvisi, että Suomessa on pakko mennä talosta ulos säällä kun säällä, ovet ovat lukkossa välitunnin aikana ja ennen koulua! Koulussa yleensä ei ole välijalkineita, yläloukan oppilaat eivät käyttää puvua niin kun esim. VHK:ssa vapaehtoisesti. Eli kaikki on kuitenkin kiinni tottumuksista, valitettavasti.
Yst. terv. opettajana Suomessa

Related Posts with Thumbnails