maanantai 11. helmikuuta 2013

Tunnustus: käytän kamaa

Lapsuudenkodissani on aina syöty talkkunaa. Tai lähinnä vanhempani ovat, minä en niinkään. Talkkunasta tehdään tuoreiden mustikoiden kanssa mustikkapöperöä tai sitten talkkunaa sekoitetaan sokerin kera viiliin. 

Virossa olen vuosien mittaan todennut, että talkkunaa on monessa paikassa. Talkkunaa sekoitetaan jogurttiin tai piimään, suklaata maustetaan talkkunalla ja tietenkin on myös talkkuna-kohukkeita

Silti vasta muutama viikko sitten tulin maistaneeksi ensimmäistä kertaa talkkuna-piimäjuomaa. 

Viroksi sen nimi on kamajook. Kama tarkoittaa talkkunaa (kyllä, tämä on taas niitä suomalaisia hauskuuttavia viron kielen sanoja) ja jook on juoma. 

Maistoin juomaa ja tuumasin sen olevan kummallisen makuista. Sitten otin toisen ja tuumasin, että eipä se oikeastaan hassumpaa olekaan. 

Seuraavana päivänä marssin kauppaan ja ostin pussin kamaa. Muutamasta teelusikallisesta kamaa mansikanmakuiseen piimään sekoitettuna syntyy oiva, raikas juoma. Kuiva, hapan ja makea samaan aikaan. Vähän kuin punaviini - ei oikeastaan kovin hyvää, mutta silti tahtoo ottaa toisenkin lasin. 

Minä olen tottunut siihen, että talkkuna on rakenteeltaan täysin hienojakoista. Täkäläinen kama on karkeampaa. Ei nyt aivan leseisen kaltaista, mutta sellaista, että juomaan tulee pieni karkeuden tuntu. Samoin huomasin, että ainakin kaupasta ostetussa kamassa on joukossa vehnää. Jotenkin muistelen, että suomalaisessa talkkunassa ei vehnää ole, ruista ja hernettä vain. 

Kamankäytöstäni tuli puhetta myös turkulaisten viikonloppuvieraidemme kanssa. He palauttivat mieleen sanan, jonka olin jo täysin unohtanut. Lounais-Suomessahan talkkunaa kutsutaan nimellä piapo. Siis piapo! Miten sellaista sanaa voi edes olla!?

9 kommenttia:

Ana kirjoitti...

Pienenä söin pari kertaa talkkunaa nimenomaan piimään sekoitettuna, ja lautaselta lusikalla. Olihan se ihan ookoo, mutta ei jäänyt kummittelemaan. Isona olen ehkä yhden talkkunapussin ostanut, jos nyt muistan oikein.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän virossa toi KAMA-suklaa oo maustettu talkkunalla.. vaan siinä on suklaajauheen sijaan käytetty kamaa.. Ja se on nyt palautunu markkinoille nostalgian takia.. Mut alunperin se johtui käytännön syistä eli kaakaojauhetta ei riittäny NL:toon ja sen korvamiseksi käytettiin kamaa ja hyvin tuloksiin :D

R

Anna kirjoitti...

Niemen talkkuna on Suomen parasta ja tuoreinta. Sitä tehdään ja saa ostaa kaupoista Kiikoisissa. Varsinkin kesäateriana se on viilin päällä sokerin kera voittamaton. Talkkuna ei maistu, jos se on väljähtänyttä.Pas poiketen siinä Tervahaudassa pikatieltä 11 Lasistudion kohdalta.

S kirjoitti...

Zepa, vähäistä on ollut minunkin talkkunankulutukseni. Katsotaan nyt, tuleeko minusta kama-riippuvainen.

R, kiitos hyvästä täsmennyksestä! Ja olihan taas verraton tiedonmurunen tuo kaman käyttäminen kaakaojauheen tilalla!

Anne, kiitokset vinkistä, laitetaan korvan taakse!

Anonyymi kirjoitti...

Kun nämä kieliasiat kiinnostavat, niin aattelin kysyä oletko/tai joku muu löytänyt hyvää sanaa suomen "ihan" tilalle. Se kun on niin käypä moneen tilanteeseen..esim:
Ihan kaikki tuli - vahvistamaan asiaa
Loma oli ihan kiva - ei nyt niin vakuuttunut, tai sit päinvastoin..
Loma oli ihan huippukiva!!-
Tulen ihan kohta - varmistukseksi
Tuntuu että suomessa on paljon kaikkia pieniä tilkesanoja ja liitepartikkeleita..esim: kylläPÄ, tuleHAN, eiköHÄN, joille ei ole keksinyt sopivaa vastinetta

S kirjoitti...

Anonyymi, olipa hyvä kysymys! Mä teen tästä nyt oman postauksen :)

LK kirjoitti...

Kaman käyttäjänä olen aloittelija, en ole koskaan ollut talkkunaihmisiä. Kamajook on siis vielä testaamatta, pitänee kokeilla, olisihan tuossa kuituja ja muuta hyödyllistä.

Mies raahasi kaupasta Kamatahvel-nimisen suklaalevyn, jossa siis on mukana kamaa. On muuten ainoa suklaalevy, joka on avattuna säilynyt kaapissa jo muutaman kuukauden... Suomalaisvieraita naurattivat etenkin kamasta valmistetut murojen tyyppiset Kamapallid, löytyy murohyllystä. Toisaalta virolaisvierailla olisi varmaan hauskaa esim. riistakäristyksen parissa. Eläköön sukukielet!

Anonyymi kirjoitti...

Tallinnasta löytyy kuulemma Talkkunatalo ja sen keittiö:

http://www.kamahouse.net/kamahouse-kook/

Ja Talkkunatalon sivuille eksyin tämän blogin kautta:

http://tallinnlanna.wordpress.com/

Terveisin Suski, joka yrittää lukea ylipäätään kaiken, mitä Tallinnasta kirjoitetaan. =)

S kirjoitti...

LK, samaa mieltä. Kamatahvel jää syömättä. Kamapallid on puolestaan lapsiperheen vakioruokaa, aina eväänä mukana ja kuten sanoit, suomalaisvieraiden viihdytysarvo on taattu. Ja hee, riistakäristystä en ollutkaan tullut ajatelleeksi!

Suski, Kamahousessa olen pari kertaa käynyt syömässä ja tykkään paikasta kovasti. Mitenkään erityisen talkkunainen sen ruokalista ei ole. En edes muista, oliko listalla ylipäänsä mitään, missä olisi ollut talkkunaa. Mutta suosittelen silti, persoonallinen, raikas paikka kätevästi ratikkapysäkin vieressä.

Related Posts with Thumbnails