perjantai 16. huhtikuuta 2010

Uusi elintarviketuttavuus

Ulkomailla asumisen parhaita puolia on tietysti se, että pääsee tutustumaan uusiin ruokiin. Virossa suomalainen ei todennäköisesti kohtaa mitään mykistävän ihmeellistä ja eksoottista, mutta aina joitakin pieniä uutuuksia tulee vastaan.

Kuten nyt vaikkapa tämä rjazenka.

 
Posted by Picasa


Pussissa (niin, tämäkin maitotuote on pussissa, kuten täällä ovat mm. maito ja smetana) myytävä rjazenka on pakkauksen esittelytekstin mukaan ukranainalaista alkuperää oleva hapanmaitotuote, jossa on vieno karamellin / toffeen maku.

Tämä Farmi-meijerin tuottama rjazenka on koostumukseltaan hieman suomalaista piimää juoksevampaa ja tosiaan, siinä on pieni makeahko vivahde, jota en varmaan karamelliksi osaisi nimittää, ellen olisi sitä pakkauksesta lukenut. Mutta makeaa tämä ei missään tapauksessa ole, vaan ihan selkeästi hapanmaitotuote pienellä makusäväyksellä. Väriltään juoma taittaa hienoisesti ruskeaan. En väitä, että olisin tästä hullaantunut, mutta voisin kuvitella, että kuumana kesäpäivänä toimisi hyvänä juomana, jos haluaisi jotain muutakin kuin vettä.

Tietääkö joku tästä enemmän? Onko tämä tarkoitettu vain juomaksi vai voisiko käyttää jossakin muussakin? Pieni saksankielinen tietopläjäys aiheesta löytyy Wikipediasta hakusanalla Rjaschenka.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ootko jo kysyny baabuskalta mihin vikaan tommonen tuote auttais jos sitä kaatais vaikka lapsen korvaan/nenään/napaan?

Tiina L. kirjoitti...

Tuntemattomaksi on jäänyt meillekin tämä uunimaito. Englanninkielinen wikipedia sanoo että sitä käytettäisiin leivonnaisiin, kuvassa näyttävät kaatavan sitä kahviin.

Kestää huoneenlämmössä 40 tuntia, tämänkin opin wikipediasta:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ryazhenka

Anonyymi kirjoitti...

Sain jouluanopilta (ne on niitä parrakkaita) Karjalaisen keittokirjan lahjaksi, ja siellä mainittiin jonkinainen uunimaitojuttu, joka vois olla sukua tuolle rjasenkalle.

Hauvottu maito: Kermamaitoa pantiin uuniin mietoon lämpöön matalassa vadissa. Maito kuortuu niin, että kettu (kuori) tulee kauniin ruskeaksi. Maku on todella erilainen kuin keitetyssä maidossa. Hauvottua maitoa tarjottiin teen ja kahvin kanssa. (Sallinen-Gimpl: Karjalainen keittokirja, s. 303)

Väikis

Anonyymi kirjoitti...

Rjaschenka = karamellisiirapilla höystetty jukurttijuoma, valmistettu Saksassa.

S kirjoitti...

Anonyymi, kyllä tällä varmasti syöpä paranee ja maailmaan tulee rauha! :D

Tiina, Väikis ja Anonyymi 2, variaatiota teemasta tosiaan löytyy joka lähtöön. Olisikin muuten aika hauska kokeilu laittaa rjazenkaa vaikka teehen, voisi tulla mielenkiintoinen makukokemus.

Itse pähkäilin myöhemmin pitkään, miksi rjazenkan maku tuntui jotenkin tutulta, toi jonkin makumuiston. Sitten muistin, että asuessani Norjassa sain siellä jotakin maitopohjaista puuroa, jossa oli jotakin samaa kuin rjazenkassa.

Anonyymi kirjoitti...

tikkurilan tallinnan herkut kaupasta
saa rjazenkaa.aivan pakko ostaa jos
vähänkin läheltä ajan.parhaimmillaan
vartavasten ostetusta pahvimukista auton takakontin päälle perustetussa pystybaarissa.13 v tytärkin hörppii rjazenkan hyvällä halulla.maistuu
oikeasti lievästi karamellivanukkaalle,bodarina arvostan tuotetta,ei ärsytä vatsaa
kun valmistusprosessissa maitosokeri on karamellisoitu kuumentamalla piimä jollain peltilevysysteemillä.on proteiinia
ja kaloreitakin 3,5% rasvapitoisuudella bodarillekin tarpeeksi.uskomatonta että maidosta saadaan ilman lisäaineita
tällaista herkkua.väri on muuten
lievästi rusehtava.Baileys liköörin kaverina voisi joku kokeilla...

S kirjoitti...

Rjazenka on kirkkaasti parempaa kuin vaikkapa Airan Pohmeran -juoma, josta toisessa postauksessa kirjoitin. Rjazenkaa voisin juoda lisääkin. Siinä on jokin happoisuuden ja makeuden yhdistelmä, joka on aika mukava.

Anonyymi kirjoitti...

As Rakvere Piim aga üllatab Rjazenka kuumutatud hapupiimaga
http://et.wikipedia.org/wiki/Rja%C5%BEenka
http://maag.edicypages.com/maag-piimatostus/tooted/farmi/keefir-hapupiim/676
http://www.maag.ee/maag-piimatostus/tooted/farmi/keefir-hapupiim/676
saksalaistuotantona Itäkeskus Kalinka http://de.wikipedia.org/wiki/Rjaschenka
Suomennos:
Ряженка (rjazhenka) on hapanmaitotuote, jossa ei saa olla mitään keinotekoisia komponentteja. Siinä on tietyissä suhteissa eläviä maitohappomikro-organismeja. Maitohappo herättää ruokahalua, parantaa vatsan, paksusuolen ja munuaisten toimintaa. Sen lisäksi ряженка sammuttaa mainiosti janoa, joten sitä on järkevää juoda veden rinnalla kuumalla säällä. Ряженка on omiaan eräisiin dieetti- ja lääkeominaisuuksiin. Erityisesti ряженкаsta saatava valkuainen imeytyy huomattavasti nopeammin kuin maidosta saatava. Ряженка tasapainottaa vatsaa, joten sitä on hyvä juoda suuren raskaan ruuan syömisen jälkeen. Sen lisäksi se sisältää yhdistelmän biologisesti aktiivisia aineksia (fermenttejä, vapaita aminohappoja, antibiootteja), joita kertyy maitohappobakteerien elintoimintojen yhteydessä. Ряженкаa käytetään myös kosmeettisena aineena. Esimeerkiksi ihon pitämiseksi pehmeänä voidaan käyttää seuraavaa menetelmää: juodaan ennen kylpyä vedessä litra ряженкаa. Neljännestunnin kuluttua sellaisen kylvyn jälkeen iho muuttuu havaittavasti paremmaksi. Hoidon tulosten varmistamiseksi se on toistettava säännöllisesti esimerkiksi kuukauden ajan. Ряженка on hyvin terveellistä maksa- ja sappitiehyeiden sairauksissa, rasvoittumisessa, arterioskleroosissa, hypertrofiassa.
On myös hyvä tietää, että mitä tuoreempaa ряженка sen parempi, sillä nimenomaan kaikkein tuoreimmassa ряженкаssa säilyy kaikkein suurin määrä eläviä maitohappobakteereita.

Tämän tiedon kaivoi netistä venäläinen kirjailija Balashov

Anonyymi kirjoitti...

Hesassa Itis Kalinka
ja Kioski Arttina

Related Posts with Thumbnails