lauantai 6. elokuuta 2011

Pyykkäriämmän huolet

Minulla ei ole koskaan Suomessa tai Virossa ollut vaikeuksia saada pyykistä puhdasta. Mikä tahansa kone ja pesuaine on yleensä aina tehnyt siistiä jälkeä, elleivät likaläntit ole olleet poikkeuksellisen sitkeitä. Täällä kiroilen jatkuvasti sitä, että en löydä yhteistä säveltä pyykinpesukoneemme kanssa.

Yksi probleemani on se, että koneissa ei mainita veden lämpötiloja asteissa. Vaihtoehtoina ovat vain kylmä, lämmin ja kuuma. Olen olettanut, että nämä tarkoittavat lämpötiloja 40, 60 ja 90 (Niin, olen vain olettanut... En siis ole vielä jaksanut ottaa selvää.)

Toinen mietinnän aihe on se, että pesuajat ovat todella lyhyitä verrattuina eurooppalaisiin masinoihin. Perusohjelma, jota käytän, kestää 51 minuuttia. Virossa koneemme peruspesun kesto oli 1 tunti 55 minuuttia. Näin suuri ero tuntuu minusta omituiselta.

Kolmas ja suurin ongelma on se, että en vain keksi, mikä määrä pesuainetta olisi oikea. Täkäläisissä pesuainepakkauksissa ei anneta ohjeita sen mukaan, kuinka suuri kone pyykkääjällä on, vaan kerrotaan, että "lisää ainetta, jos koneesi on iso". Sepä paljon auttaa.

Pesuaineet ovat usein tarkoitettuja niin sanotuille high efficiency -koneille, joka meilläkin on. HE-ominaisuus tarkoittaa, että pesuainetta saisi käyttää noin kolmanneksen tavallista vähemmän.

Meidän pesukoneemme (kuten tuntuvat olevan kaikki pesukoneet täällä) on rummun kooltaan hillittömän iso, ainakin 10-kiloinen. Vaikka meillä lapsiperheenä pyykkiä syntyy aika tavalla, kone on silti harvoin täysi. Tietysti yritän keksiä oikeaa pesuainemäärää myös pyykin määrän mukaan.

Oikeaa pesulämpötilan ja pesuaineen määrän arpominen siis jatkuu. Toistaiseksi tulokset ovat olleet keskinkertaisia. Kaiken lisäksi minua risoo se, että teen miten tahansa, vaatteet vaikuttavat minusta kuluvan pesussa tavallista enemmän. Jotakin pyykkäys-systeemissäni pitäisi muuttaa, mutta en vain vieläkään tiedä, mitä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sama vika Unkarissa... ;) Pääsyyllinen on tietysti täkäläinen, jopa keskieurooppalaisittain erittäin kova vesi. Pitäisi tietysti sen takia käyttää todella reilusti pyykkiainetta, mutta en ole vielä ilmeisesti uskaltanut annostella sitä riittävästi.

Juuri katselin eritoten valkopyykkiäni, joka oli todella murheellisen näköistä. Tykkään käyttää valkoisia pyyhkeitä ja lakanoita, mutta saa nähdä tuleeko niistä ikinä enää edes Suomessa valkoisia :(

Jos vaatteet tuntuvat kuluvan normaalia enemmän, vähennä rummun linkousnopeutta, jos se on säädeltävissä. Täällä vuokra-asuntoni varustukseen kuuluvassa pesukoneessa ainoa linkousvaihtoehto on 500, ja se jättää pyykin tosi märäksi, mutta ei myöskään kuluta vaatetta.

(Pesin myös ensimmäiset kuukaudet ilman kalkinpoistotabletteja... pyykki jäi tosi likaiseksi. Tsekkaapa siis minkälaatuista kalifornialainen vesi on ja tarvitsetko mahdollisesti erillistä kalkinpoistajaa.)

Sugar kirjoitti...

Joskus katsoin nuo vastaavat lampotilat netista ja paadyin siihen, etta ne olivat 30,40 ja 60. Niilla ja All-pesuaineella (taisi olla All free clear tms, koska halusin tuoksuttoman) sain yleensa vauvapyykinkin puhtaaksi. Yhdysvaltain pesukonettamme ei ole ikava, mutta kuivausrumpua kylla! Sellainen ei mahdu meidan suomalaiseen minikylppariimme :(

S kirjoitti...

madjaarienmailla ja Sugar, kiitos vinkeistä, mun täytyy tosiaan vähän tsempata ja selvitellä näitä lämpötila-asioita.

Linkousnopeutta voisi tosiaan säätää, sillä meillä on kuivausrumpu, joten ei haittaa, vaikka on vähän märempääkin. Tietysti kuivausrumpukin kuluttaa vaatteita, mutta se ei silti selitä nykyistä vaatteiden nuhjaantumista. Tallinnassakin meillä oli kuivausrumpu, mutta ei ikinä kuvaamani kaltaisia puhtausongelmia.

Anonyymi kirjoitti...

2. Check the water temperature.

Use a candy thermometer and check the water temperature of the cold, warm, and hot water coming out of your machine. Hot water is most often 10 degrees colder when it arrives at your machine from when it leaves your hot water heater. In general hot water is 130 degrees Fahrenheit (54.4 Celsius) or above. Warm water is between 110 and 90 degrees Fahrenheit ( 43.3-32.2 Celsius). Cold water is generally between 80 and 60 degrees Fahrenheit (26.7-15 Celsius). If cold water is below 60 degrees Fahrenheit (15 Celsius), clothes are unlikely to be cleaned very well.

S kirjoitti...

How cool, this was the very first comment in English in my blog!

Thanks for the tip. If the temperatures are really that low so no wonder the clothes don't get clean. Need to check this!

Related Posts with Thumbnails