lauantai 17. syyskuuta 2011

Rahkaa ja rjazenkaa

On aina kiintoisaa tutkailla, minkälaisia asioita netissä kulkijat täältä blogista etsivät. Aika moni satunnainen kävijä on päätynyt tänne hapanmaitojuoma rjazenkaa koskevan postaukseni takia, jonka kirjoitin Virossa melko tarkalleen vuosi sitten.

Nostan asian esiin nyt, koska kyseisen kirjoituksen kommenttilootaan on viime aikoina tipahdellut lukijoilta lisähuomioita. Jos jotakuta aihe kiinnostaa, niin siitä vain lukemaan postausta ja eritoten kommentteja, joista niiden kirjoittajille kiitos!

Hapanmaitotuotteita saa myös täällä uudessa maailmassa, mutta ei tavallisista ketjumarketeista. Meillä sattuu olemaan lähistöllä pari liikettä, joista voi ostaa kovalla hinnalla rahkaa, piimää ja, mikä parasta, Baltian maissa suosittuja rahkamakeisia, kohukkeita.

Virossa minusta tuli rahkan suurkuluttaja. Täällä rahkan käyttö on vähentynyt olemattomiin, sillä rahka on kallista eikä maistu juuri lainkaan siltä, miltä virolainen/suomalainen rahka.

Välillä silti ostan Quark-nimellä kulkevaa valkoista tahmaa (jota valmistaja kuvaa sanoilla "European-style cheese"), lisään siihen hedelmiä ja hunajaa ja kuvittelen, että se maistuu yhtä hyvälle kuin Virossa saavikaupalla syömäni hedelmärahka.

Älkää kysykö, miten täkäläinen rahka käyttäytyy leivonnassa, koska leivontaharrastukseni on, krhm, laiskahkoa.

11 kommenttia:

E kirjoitti...

Olenkohan aikaisemmin tänne kommentoinut? Asuin aikaisemmin itärannikolla taloudenhoitajana, nykyään taas Suomessa. Olen tätä blogia jo jonkun aikaa seuraillut.

Oletko kokeillut rahkana Fage merkkistä kreikkalaista jogurttia, http://www.fageusa.com/ ? Mielestäni se toimi todella hyvin ja pystyi mukavasti tekemään marja/hedelmärahkoja, rahkapiirakkaa ym.

Ciacy kirjoitti...

Heissan! Minà eksyin ensimmàistà kertaa blogiisi nyt...ihan vain sattumalta, enkà rahkojen tai muiden takia.
Kvark tai siis Quark kuulostaa kyllà rahkalle ihan oikeastikin, mutta eihàn se nyt niin maukasta ole kuin makurahkat. Minà tààllà Tuossa jo aiempi kommentoija mainitsi kreikkalaisesta jogurtista. Tààllà Italiassa olen lòytànyt loistavan rahkavastikkeen eli sellaisen kreikkalaisen jogurtin nimeltà TOTAL. Siità versio 0% on kuin ilmetty rahka...tosin maustamaton, eli pakko laittaa jotain makeaa hedelmàà tai muuta joukkoon, toimii loistavasti myòs piirakoissa :D

Anonyymi kirjoitti...

Yhdyn edellisiin kirjoittajiin :) eli suosittelen myös kreikkalaista jugurttia, Fagea. Sitä saa ainakin rasvattomana, 2 % rasvaa, ja täysrasvaisena eli onkohan siinä 10 % rasvaa, en ole sitä rasvaisempaa koskaan ostanut.

Rahkaa täällä saa saksalaisesta kaupasta, mutta on aika...hmmm...väkevää, enkä ole pitkään aikaan sitä ostanut. Muitakin "kreikkalaisia" jugurtteja on nykyään mistä valita, näyttää olevan ihan jokin buumi menossa, koska jokin aika sitten niitä ei ihan jokaisessa kaupassa ollut. Nyt on.

T. Lone Star

Anonyymi kirjoitti...

Elääkö ne siellä Ameriikassa siinä luulossa, että kvark on jotain tuorejuustoa?
T-täti Turusta

Polga kirjoitti...

Jos sieltä sattuisi löytymään venäläinen ruokapuoti jostakin, saisi ihan aitoa? :)

Kun Ihmemaassahan on KAIKKEA tarjolla *wirn*...

Anonyymi kirjoitti...

Mä en ole tainnut myöskään kommentoida. Asun ilmeisesti tässä ihan lähistöllä, PA:ssa.
Olen rahkan suurkuluttajia ja se lienee mun mielestä suurin puutos täällä Suomeen verrattuna.. Löysin kanssa Total 0% ja se on kyllä hyvää ja tyydyttää melkein mun rahkatarpeet. Mistä olet ostanut tuota Qwarkia? WholeFoodsissa tai Trader Joessa en ole ainakaan bongannut - tai sitten en ole osanut ehtiä oikeasta kohdasta.

S kirjoitti...

E, kiitos kommentista ja tervetuloa tänne! Nyt kun sanot tuon Fage-nimen, niin luulen, että olen sitä testannut. Se taisi olla tosi paksua, lohkeavaa jogurttia.

Ciacy, tervetuloa sinullekin! Juu, kvark ja Quark ovat ruotsalaisia/saksalaisia yms. -kielisiä nimityksiä rahkalle, joten kyllä täkäläisessä Quarkissa periaatteessa siitä pitäisi olla kysymys. Mutta maku on ihan muuta kuin suomalaisessa/virolaisessa rahkassa. Maustamattomat versiot sopivat mulle oikein hyvin, kun en koskaan muita käytäkään. Kiva, että Italiastakin löytyy sopiva rahkan korvike!

Lone Star, täytyypä tosiaan katsastaa tuo Fage vähän keskittyneemmin :)

T, kai ne sitten luulee :)

Polga, juu, kaikkea on, venäläinen ruokapuotikin :) Sieltä olen käynyt hakemassa pelmeneitä ja kohukkeita, mutta rahkaa en muista siellä nähneeni.

Anonyymi, tervehdys naapurille! Ostin Qwarkia The Milk Pail-nimisestä kaupasta, joka on Mountain View'ssä. Suosittelen kovasti, siellä on kaikkea hauskaa, myös Vaasan hapankorppuja. Milk Pail on minullakin ainoa paikka, josta olen rahkaa löytänyt.

Anonyymi kirjoitti...

Appel Farmsin rahka on ihan hyvää, ja sitä saa saksalaisesta kaupasta http://www.germandeli.com/quark.html
mutta olen siirtynyt tuohon Fageen, sitä kun saa ihan jokaisesta kaupasta. Se kannattaa muuten sekoittaa mukavan sileäksi, ja siihen voi lisätä hieman vatkattua kermaa, on hyvä jälkiruoka tai välipala marjojen tai hedelmien kanssa. Sokeria ja/tai vaniljasokeria (tai muuta makeutusta) voi lisätä jos haluaa makeamman vivahteen.

T Lone Star

Anonyymi kirjoitti...

Wholefoodsista saa siggis merkkista skyria. Skyr on islantilainen "jukurtti", ja vastaa tosi hyvin suomalaista rahkaa!

Anonyymi kirjoitti...

Asun Kanadassa ja olen kaipaillut suomalaista rahkaa vuosia. Meidän supermarketista Real Canadian Superstoresta löytyy Liberty Fresh Cheese Quark. Mutta tämä tuote ei ole sitä samaa sileää, silkkistä rahkaa kuin Suomessa. Se on oudon rakeista enkä tykännyt sen tekstuurista tuoreena käytettynä, joten aloin miettimään voiko kreikkalaista jogurttia käyttää rahkan sijasta. Täällä on nykyään kaupassa kaikenlaisia kreikkalaisia jogurtteja, myös ihanasti maustettuja ja 0% rasvaa. Tämä Liberty Quark silenee kylläkin kun sitä kuumentaa, ainakin siitä tuli ihan hyvää pashaa, jota reseptin mukaan kuumennettiin vesihauteessa.

S kirjoitti...

Anonyymi, kiitos rahkapäivityksestä! Tuon pohjoisamerikkalaisen rahkan rakeisuuden muistan minäkin, se tuntui hassulta. Hauska kuulla, että pashan teko onnistuu!

Related Posts with Thumbnails