sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Mitä hyvää Virosta tulee?

Sain pysäköintimaksun maksamiskäytäntöjä käsitelleeseen postaukseeni kommentin, jossa ihmeteltiin, mitä muuta hyvää Virosta tulee. Lupasin vastakommentissani tehdä listan niistä asioista, jotka ovat minun mielestäni Virossa hyviä ja huonoja.

Aloitetaan hyvistä. Ja nyt tosiaan koetan vastata kysymykseen "mitä Virosta tulee", eli koetan nimetä asioita ja henkilöitä, joista voi iloita ja hyötyä, vaikkei Virossa olisikaan.

- Skype. Nykyisin Microsoftin omistuksessa olevan firman keksintö on laittanut puhelimella soittamisen kulttuuria uusiksi. Ilmaiset nettipuhelut ja videopuhelut ovat ainakin meidän ulkosuomalaiselle perheellemme täysin välttämättömiä. Ja todella - Skype on virolainen keksintö. Putiikin suurin konttori on edelleen Tallinnan Mustamäellä. Virolaiset itse viittaavat usein Skypeen "Viron Nokiana" ja pohtivat, mikä on Viron seuraava Skype.

- Arvo Pärtin musiikki. Pärt on kiistatta yksi tämän hetken tunnetuimpia virolaisia maailmassa. Sitä vain ei meinaa aina huomata, sillä Pärt itse pidättäytyy kaikesta julkisuudesta. Musiikki puhuu puolestaan.

- Hauska kieli. Suomen puhujia ei maailmassa kovin paljon ole. Viron puhujia on vielä vähemmän. Silti viroksi voi saada korkeakoulutuksen, viroksi julkaistaan kirjoja ja lehtiä ja se on tämän kansan virallinen kieli. Kahden pienen sukukielen puhujat voivat kannustaa toisiaan englannin jyrätessä joka suunnasta.

- Kaia Kanepi. Viron tenniksen ykkönen on tällä hetkellä yksi Pohjoismaiden kovimmista urheilijoista. ATP-listan sijoitus 34 ei tule amatöörien puuhastelulla. Ja tuolla parin korttelin päässä kodistamme Kaia välillä palloa iskee. Kilpa-autoilua seuraavat jännittävät, pääseekö Kevin Korjus tulevaisuudessa formuloiden rattiin. Japanissa virolainen Kaido Höövelsön eli sumopainija Baruto alkaa olla jo puolijumalan asemassa.

- Asenne. Viro oli osa Neuvostoliittoa, mutta pääsi siitä suosta jaloilleen paremmin kuin moni muu entinen neuvostotasavalta. Nyky-Virossa on totisesti paljon parannettavaa ja esimerkiksi varallisuuserot ja maaseudun tyhjentyminen ovat täällä vakavia ongelmia. Mutta siltikin - en ole tavannut ketään, joka sanoisi, että "ennen kaikki oli paremmin".

- Kalevin valkosuklaa-mustikkarouhesuklaa. Pitääkö tätä selittää?

- Sakun alkoholiton olut. Raskausaikoinani testasin jokseenkin kaikki Suomen ja Viron markkinoilla olevat alkoholittomat oluet. Sakun holiton on ylivoimainen voittaja. (Sitä en kyllä ymmärrä, miksi raskaana ollessa hinkusin olutta, kun en sitä normaalisti juo koskaan.)

- Ja lopun öhö-öhö-huumorina: hyvää on sekin, että Virosta tulee Suomeen monta laiva- ja lentoyhteyttä päivässä.

Minä sain kasaan tällaisen listan. On tietysti helppo sanoa, että lista ei ole järin pitkä. Ei ole ei. Mutta kuinka monta maailmaa mullistavaa keksintöä tai nobelistia 1,3-miljoonainen kansa pystyy tarjoamaan?

Kunhan pääsen käymään juuri avatussa Teletornissa, voin kertoa, ketkä ihmiset ja mitkä asiat sinne pystytettyyn Eesti tippude tipud (Viron huippujen huiput) -näyttelyyn on listattu. Hauska katsoa, onko yhtään samaa asiaa kuin tässä listassa.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tähän ja pariin vanhaan postaukseen littyen:

Aino Kallas tuli kyllä Suomesta, mutta Hella Wuolijoki saatiin vaihdossa Virosta.

Aino kun taisi olla omaa sukua Krohn (kirjalija Kaarlo Krohnin eli Suonion tytär), Hella taas o.s. Murrik, jostain Haapsalun kulmilta muistaakseni.

Ja vielä voihin palatakseni: Meillä on hampaanjäljet myös yhdessä palasaippuassa. Kuopus maistoi alkuvuodesta, mutta ei tainnut tykätä kovasti, kun maistelu jäi yhteen kertaan, vaikka glögisaippuaa olikin.

Pääsiäis-Väikis

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin, ja Astrid Lindgrenin hovikuvittaja Ilon Wikland lähti sotaa pakoon pienenä tyttönä Haapsalusta. Suurin osa Lindgrenin kirjojen pikkukaupunkien kuvista onkin Wiklandin muistumia lapsuutensa Haapsalusta, ei mistään ruotsalaisesta idyllistä...

Sama

S kirjoitti...

Väikis, olet tismalleen oikeassa. Tätä listapostausta ennakoivassa kirjoituksessani puhuin tosiaan Kallaksen virolaisuudesta, mutta ihan puppua se oli. Siksi jätin sen tästä varsinaisesta listasta pois. Mutta olisin voinut tietysti sanoa asian ääneen.

Hyvä kun muistutit Wiklandista. Haapsalussa on Iloni imedemaa (Ilonin ihmemaa, www.ilon.ee) -niminen paikka, jossa on esillä Wiklandin alkuperäispiirroksia Lindgrenin kirjoihin. Wikland lahjoitti piirrokset Viron valtiolle, ja piirrosten ympärille rakennettiin tällainen museo/teemapuisto. Täytyisipä lähteä ensi kesänä käymään.

Anonyymi kirjoitti...

Lisäisin Viron hyviin puoliin muutaman mieleentulevan asian:
- virolaisen valmisruuan säilytysaineettomuuden - sama pätee myös leivonnaisiin ja muihin kaupasta ostettaviin viljatuotteisiin
- nettiäänestyksen henkilökorttia käyttäen (simppeli asia, jonka Suomessa Oikeusministeriö töpeksi muutama vuosi sitten)
- nolla-toleranssin liikenteessä
- netin viranomaiskäytön esim. kiinteistön ostossa ja myynnissä

Rännumees kirjoitti...

Skype (ˈskaɪp) on alunperin Niklas Zennströmin kehittämä kaupallinen VoIP-palvelu sekä pikaviestintäohjelma.
Skypen kehittivät virolainen Toivo Annus, ruotsalainen Niklas Zennström ja tanskalainen Janus Friis Tallinnassa yhdessä virolaisen ohjelmistokehittäjäryhmän kanssa.

Eli kyllä se on ruotsalainen keksintö. Sen kehitykseen vain on käytetty virolainen ohjelmistofirma.

S kirjoitti...

Anonyymi, hyviä lisäyksiä. Ylipäänsä ruuan suhteen on sanottava, että täältä löytää vielä Suomea helpommin ruokaa, jota ei ole uitettu marinadissa.

Rännumees, oivallinen tarkennus. Mutta tätähän virolaiset eivät koskaan sano :) Skype on virolainen, vähän samaan tapaan kuin Sofi Oksanenkin on täällä virolainen, mutta Suomessa suomalainen.

Suski kirjoitti...

Lisäksi siellä on paljon hyvää, mikä ei ole tunnettua muualla, vaikka mielestäni voisi olla, esim. musiikki: Koit Toome, Lenna, Uku Suviste, Tanel Padar jne.

Ronja kirjoitti...

Musiikkiin tahdon lisätä Mari Kalkun, johon törmäsin viime syksynä musiikkimessuilla Helsingissä. Aivan mahtava tyyppi! Muutenkin ko. messujen teemamaa oli viimeksi Viro.

Jaana Riojala kirjoitti...

Kyllähän Virosta ja Tallinnasta paljonkin hyvää tulee ja tuo Sakun alkoholiton on tosiaan naminami..

S kirjoitti...

Suski, Ronja ja Jaana, kiitos hyvistä huomioista! Miten saatoin unohtaa iki-idolini Tanelin!

Mari Kalkunin nimen olen kuullut, mutta enpä ole vielä musiikkia osunut kuulemaan. Täytyypä pitää mielestä.

Suski kirjoitti...

Muistelinkin, että Taneli on mainittu täällä blogissa... =) Pitää itsekin katsastaa tuo Ronjan vinkkaama Mari.

Vielä tuli mieleen, että Virossa voi täyttää veroilmoituksen oman verkkopankin kautta (Nimimerkki Juuri sellaista kokeillut =)) Tai voi olla, että muuallakin se on mahdollista, en vaan ole kuullut. Ja veronpalautukset tuli muuten saman tien tilille, ei tarvinnut joulukuuhun asti odotella!

S kirjoitti...

Jep, veroilmoituksen tekeminen on suorastaan liikuttavan helppoa. Tasavero tietysti helpottaa ja nopeuttaa verotoimiston elämää, mutta haluaisin uskoa, että muuallakin voitaisiin ilmoitus tehdä suunnilleen yhtä helposti, jos haluttaisiin.

Related Posts with Thumbnails