sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Pariisi, osa 2, Montmartren hautausmaa

Matkailuperiaatteeni on se, että vieraassa maassa tai vieraalla paikkakunnalla pitää käydä ruokakaupassa, torilla ja hautausmaalla. Kaksi ensimmäistä onnistuu yleensä vaivatta, mutta hautausmaiden suhteen täytyy tunnustaa, että en ole niitä lomamatkoilla kovin ahkerasti kolunnut. Pariisin matkallamme majapaikkamme oli boheemissa taiteilijakaupunginosassa Montmartressa, ja parin korttelin päässä piskuisesta kahden tähden hotellistamme oli Montmartren hautausmaa. Heti kun olimme saaneet tavaramme hotelliin, otimme suunnaksi kalmiston. 


Enpä muista ennen nähneeni viimeistä leposijaa, jonka yläpuolella kulkisi tie. Montmartressa näin oli. Vähän hassulta se tuntui. Mutta vaikka tie kulki läheltä, oli suurella hautuumaalla silti hyvin rauhaisaa. Ja kovin erilaista kuin suomalaisella tai virolaisella hautausmaalla. 


Hautakivi voi olla tällainen... 


...tai tällainen, näyttävien kuvien kera. Hauta kuuluu Montmartressa syntyneelle Jean-Daniel Cadinot'lle, joka hautakivensä perusteella vaikutti olleen jonkin sortin julkkis tai elokuvatähti. Kun nimen laittoi Wikipediaan, selvisi, että vuonna 2008 kuollut Cadinot oli hyvin tunnettu ja tunnustettu gay- ja pornofilmien ohjaaja ja tuottaja. Krhmh, nyt tiedämme tämänkin. 


Ensimmäisenä matkapäivänämme Pariisissa oli kuuma. Hautausmaan viileä varjoisuus tuntui oikein mukavalta. Hautakivikulttuuri on hyvin erilainen Pohjoismaihin verrattuna. Hautojen päällä näkyi olevan paljon erilaisia muistokiviä, -laattoja ja -koristeita, joita olivat sinne jättäneet vainajan omaisten lisäksi ystävät. 
Posted by Picasa

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pariisi on suosikkini, siellä on kaikkea, myös näitä hienoja hautausmaita. Montmartren hautuumaalla en ole käynyt, mutta Pere Lachaisella ja Montparnassella kyllä, molemmat hienoja, tosin ensin mainittu on puuduttavan iso.

Aika erilaisia hautausmaita näkee myös täällä Unkarissa. Lähinnä niiden sijoittelu esimerkiksi romutarhan viereen hämmästyttää aina, Suomessa kun on tottunut, että ne ovat jossain syrjäisessä lehdossa...

S kirjoitti...

Kalmistoja riittää siis seuraavillekin Pariisin-matkoille. Ja täytyypä vilkaista unkarilainen hautuumaakin, kun sinne (siis Unkariin :)) pääsen!

Related Posts with Thumbnails