perjantai 28. kesäkuuta 2013

Tiellä Tarttoon

Tartosta viimeksi kirjoittelinkin, mutta lisäänpä jatkoksi muutaman vinkin Tallinnasta Tarttoon matkaavalle autoilijalle. 

Kylmät tosiasiat ensin: liikenne Tallinna - Tartto-maantiellä on usein aika kamalaa. Täkäläiset kuskit ovat raivostuttavia takapuskurissa roikkujia, anteeksi vain. Matkan varrella näkee härskejä, hengenvaarallisia ohituksia, kiilauksia ja kaikenlaista muuta järjetöntä sompailua. Peltipoliiseja on runsaasti ja ne toimivat. Aja rajoitusten mukaan, pidä etäisyydet ja ennakoi huolellisesti muuta liikennettä, niin pääset hengissä ja leppoisasti perille. 

Ja sitten ne hyvät jutut.  

- Varaa aikaa ruokataukoon Põhjakan kartanossa, joka on melko täsmälleen puolivälissä matkaa. Kartano on aivan valtatien varrella, joten lisämutkaa ei tule. Ruoka on sairaan hyvää. Napoleoninleivos vie tajun. 

- Bongaa manner-Viron keskipiste. Mandri-Eesti keskpunkt -kyltit opastavat pysähtymispaikalle, jossa voi todeta, että eihän tässä mitään nähtävää ole, mutta tulipa käytyä. 

- Ihaile haikaroiden pesiä. Virolainen maisema ei suomalaisen silmään ole kovin eksoottista, mutta haikarat tuovat siihen väriä, jota Suomessa ei kohtaa. Haikaroiden valtavat pesät sähkötolppien ja savupiippujen päässä ovat arkkitehtonisia mestariteoksia. Kuinka ne parisängyn kokoiset risuviritykset voivat pysyä tolpannokassa?! Alkukesästä on mainio seurata, kun päivystävän aikuisen haikaran lisäksi pesästä pilkistää pari pientä päätä. 

- Jos et syönytkään Põhjakassa, pysähdy sitten Adaveren Tuulikussa eli tuulimyllyssä, joka on helppo huomata tien varresta. Täällä ei ole hienoa ruokalistaa, vaan tavallisemmat kahvilasapuskat. Sopiva paikka taukokahville ja pienelle suolaiselle. Talvella tuulimyllyn vessassa meinaa takapuoli jäätyä istuimeen kiinni.   

- Osta sipuliletti, marjoja tai herneitä levähdyspaikoilla myyntipisteitä pitäviltä paikallisilta. 

- Vältä autoilu ja mene Tarttoon junalla tai bussilla. Bussivuoroja taitaa lähteä Tallinnasta kerran tunnissa, junia pari, kolme kertaa päivässä. Hinnat ovat suomalaisesta näkökulmasta naurettavan alhaiset. 

3 kommenttia:

Ana kirjoitti...

Tallinna-Tartto -välillä oli ainakin jokin vuosi sitten pitkän matkaa ihan tien vieressä myös näyttävästi lemmikkien hautoja, koska autoilijat vitut välittää siitä, keitä muita tiellä on. Silleen niitä hautoja syntyy.

äiti raitapaita kirjoitti...

Vieläkö Tallinnan ja Tarton välillä on (muistaakseni jonkun huoltsikan pihalla) rinteessä isot HOLLYWOOD -kyltit? Siis niinkuin kopio siitä oikeasta? Se piti aiemmin aina Tarttoon mennessä bongata ja oonpa siellä rinteessä kiivennytkin ottamassa valokuvia, että ollaan kavereiden kanssa käyty Hollywoodissa :)

S kirjoitti...

Zepa, nähtävästi olen itsekin kaahaillut holtittomasti, kun en ole hautoja huomannut. Raatoja kyllä näkyy tiellä.

äiti raitapaita, juu, kyllä se siellä on! Sehän olisikin pitänyt lisätä tuohon listaan matkan varren nähtävyyksistä. Tosi hassu ja omituinen maantienähtävyys.

Related Posts with Thumbnails