torstai 1. lokakuuta 2009

Vapauden aukion uusi kuosi

Tässä päivän kuvaroiskaisuna otos suunnilleen viikon takaa. Tallinnan Vapauden aukio, Vabaduse väljak, näyttää nykyisin tältä - ja hyvä niin. Yli vuoden kestänyt remontti aukiolla koetteli kaupunkilaisten ja turistien hermoja, mutta nyt paikka on komeassa kunnossa.

Kuvassa alas vasemmalle vievät aukiolta luiska ja portaat. Maan alta löytyy lasten tiedekeskus, kahvila ja parkkitila. Tuon luiskan ja portaikot ottivat heti omakseen skeittarit. Aukiolla käy tasainen rullalaudan kolina, mutta kyllä se vain sopii, tilaa nimittäin on.


 
Posted by Picasa

7 kommenttia:

Tiina L. kirjoitti...

Mitenkäs sen sammaksen eli pylvään kanssa on nykytilanne? Eikö sitä välillä jo remontoitu ja nyt taas uudelleen? En pysy enää vauhdissa mukana.

Siis tiedoksi niille, jotka eivät ole sammas-keskustelua seuranneet, että Tsekeistä tilatut lasithan alkoivat heti hämärtyä ja höyrystyä ja niitä vaihdettiin. Mutta jälleen kerääntyy kosteutta laseihin. Sitä minä mietin myös että kun lasien alla on 270.000 led-lamppua, pitää niitä olla ilmeisesti jatkuvasti vaihtamassa. Voi myös vain arvella mitä maksaa tuollaisen määrän päällä pitäminen. No, Eesti Energia kiittää.

Tässä kuvassa sammas on jotenkin maisemaan istuva. Luonnossa en ole sitä nähnyt.

Mutta olen silti ollut koko ajan sitä mieltä, että koko sammas on ollut yksi suuri vitsi. Sen muotokin on jotenkin vanhahtava ja ikävästi tuo mieleen saksalaisajan ja saksalaiset arvomerkit ja symbolit. Olkoon että tuo on perivirolainen risti.

No, en ole mielipiteineni yksin. Onhan tämä sammasta haukuttu lehdistössä alusta alkaen. Ystävättäreni Kersten totesi sammaksen nähtyään, että ei se nyt niin kamala ole, kuin mitä lehdissä annetaan ymmärtää. Ja että illalla, kun valot syttyvät, se on itse asiassa aika vaikuttava.

Tiedä sitten, pitänee tulla itse katsomaan.

S kirjoitti...

Vielä täsmennykseksi asiasta tietämättömille: mainittu sammas eli pylväs / patsas on tuo kuvan keskellä aukion takalaidalla pönöttävä mötikkä, jonka päällä on risti. Se on Viron vapaussodan (1918-1920) muistomerkki.

En pysy vauhdissa minäkään eikä taida kukaan muukaan. Tallinnan kaupungin johdolla on mennyt totaalisesti hermo tsekkiläisen rakennuttajafirman kanssa, joka ei tunnu saavan tehtyä sellaisia korjauksia, että pylväs pysyisi viikkoa kauemmin kunnossa. Kaikenlaista vikaa on ollut lasilaattojen värjäytymisestä valaistusongelmiin ja herra ties mitä.

Patsas on tosiaan herättänyt kiihkeitä tunteita ja onhan se aika mahtipontinen. Monet ovat harmitelleet, että se sotkee näkymää takana olevalle Toompealle. Ja muutenkin on märisty, miksi talouskriisin aikana tuhlataan rahaa tällaiseen turhuuteen.

Mutta ei se minustakaan nyt niiiin kamala ole, ja pimeällä tosiaan varsin näyttävä (koko patsas on siis lasia, jonka sisällä on valaistus). Silmä tottuu kaikkeen. Lisäksi patsas tuo aukiolle eloa ja ihmisiä, kun sekä virolaiset että turistit käyvät uutta nähtävyyttä ihmettelemässä.

Minua ovat itse asiassa enemmän häirinneet Vapauden aukion toiselle puolelle tehdyt tavallisen "katuvalotolpat" (jäävät juuri kuvan oikean reunan ulkopuolelle), jotka minusta häiritsevät vähän rumasti aukion reunalla olevan Kaarlen kirkon julkisivua.

Rännumees kirjoitti...

[URL=http://img89.imageshack.us/i/semester2009015.jpg/][IMG]http://img89.imageshack.us/img89/5778/semester2009015.jpg[/IMG][/URL]

Rännumees kirjoitti...

Hmmm...yritin laittaa linkin kuvaan muttei näköjään onnistunut. Mulla olis iltakuva siitä patsaasta.

Rännumees kirjoitti...

http://img89.imageshack.us/img89/5778/semester2009015.jpg

Ehkä tämä toimii?

Anonyymi kirjoitti...

Aukio täyttää samat tunnusmerkit, mahtavuuden ja koon osalta kuin Neuvostoliiton aikaan.
Käykääpä katsomassa Piritan tien varrella olevaa Neuvostoaikaista monumenttia, yhtäläisyykisä on.

Ehkä molemmilla kansoilla kuitenkin henki ja ajatusmaailma vastaavat toisiaan.

Vapauden aukion rakentamista jouduin pakostakin seuraamaan lähes päivittäin, muutama kuukausi ennen valmistumista palasin Suomeen.

S kirjoitti...

R-mees, hyvin toimi linkki ja hyvin kuvaava kuva. Kyllä on loistoa!

Anonyymi, tarkoitat varmaan sitä "Pinokkion hautaa", kammottavaa betoniviritystä? Tjaah, en osaa sanoa, onko yhtäläistä. Yksi korkea tötterö kummassakin ja paljon harmaata ympärillä, siinä mielessä kyllä. Piritalla on ehkä komeammat maisemat ympärillä, mutta kyllä Vabaduse väljak on kokonaisuutena jotenkin inhimillisempi.

Näissä muistomerkkiasioissa taitavat olla ihan kaikki kansat samanhenkisiä. Isoa ja mahtipontista pitää oleman. Helposti sitten menee mauttomuuden puolelle.

Related Posts with Thumbnails